Hardenberg

Brandpreventie weken bij brandweer Hardenberg

Door de redactie

De hele maand oktober wordt er door de brandweer campagne gevoerd rond het thema 'Rookmelders Redden Levens'', met als doel het aantal slachtoffers bij woningbranden naar beneden te krijgen. Veel woningen zijn inmiddels al uitgerust met rook- en of koolmonoxide melders maar toch komt de brandweer nog regelmatig tegen dat er geen melders hangen of melders niet werken. Ook in Hardenberg ligt het gevaar van brand of CO-vergiftiging op de loer.

Eerder deze maand waren er in Hardenberg twee brandmeldingen die slachtoffers en grotere schade hebben voorkomen doordat bewoners gewekt werden door een rookmelder. Afgelopen weekend nog werd er uitgerukt voor het verrichten van een meting nadat mensen wakker werden met gezondheidsklachten. Ter plaatse bleek een hoge concentratie koolmonoxide aanwezig te zijn. Gelukkig konden de bewoners op tijd het pand verlaten, en heeft de brandweer onder andere het advies gegeven een CO-melder op te hangen. Rookmelders en koolmonoxidemelders kunnen het verschil tussen leven en dood maken, vooral in de nachtelijke uren wanneer mensen nietsvermoedend in bed liggen.

Tijdens de brandpreventieweken kunnen mensen op de website www.rookmelders.nl een op maat gemaakt advies krijgen over het aantal rookmelders dat hun huis nodig heeft. Met ingang van 1 juli 2022 is iedereen verplicht rookmelders in huis te hebben. Nu is dat alleen voor nieuwbouwwoningen. Vanwege de corona maatregelen wordt er dit jaar voornamelijk digitaal campagne gevoerd.