Hardenberg

Bouwcursus van midwinterhoornblazers afgerond

Door de redactie

Dinsdagavond 29 oktober was de laatste avond van de bouwcursus van de Stichting Midwinterhoornblazers Hardenberg e.o. Er was dit jaar veel belangstelling voor het vervaardigen van een midwinterhoorn. Elf enthousiaste bouwers hebben in zeven weken tijd van een boomstam een midwinterhoorn gemaakt.

De laatste avond werd onder het genot van een hapje en drankje afgesloten. Een jury beoordeelde de hoorns, waarna er een winnaar uit kwam voor de beste hoorn. Alle hoorns hebben de tweede prijs gewonnen, maar er was een hoorn, die er net iets bovenuit stak, en dat was de hoorn van Koos Wolff. Er werd niet zo zeer naar de vorm en afwerking gekeken, maar voornamelijk naar hoe het geluid is, hoe de overgang van de ene naar de andere toon gaat en hoe makkelijk of moeilijk de aanzet tot het toongeven is. Het verschil kan liggen aan de afwerking in de hoorn, het soort hout en de vorm. Elke hoorn klinkt anders, een mislukte hoorn bestaat niet, maar onderling zit er een groot verschil tussen de ene en andere.

Nu kunnen de nieuwe bezitters aan het oefenen om te leren blazen. Daar geeft de Stichting ook les in, zodat vanaf de eerste Adventszondag, 1 december, de tonen van de midwinterhoorn weer door Hardenberg en omgeving klinken op evenementen en Kerstmarkten. Waar u hen kunt horen, kunt u zien op www.midwinterhoornblazershardenberg.nl.