Hardenberg

Boomhofkerk ook doordeweeks open

Door de redactie

Onder de titel 'Op adem komen' opent de Boomhofkerk in Gramsbergen in de maanden juli en augustus ook op doordeweekse dagen haar deuren. Toeristen, Pieterpad-lopers en andere voorbijgangers zijn op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur welkom.

De Boomhofkerk uit 1878 is geen monument, maar heeft wel enkele historisch interessante onderdelen die herinneren aan de tijd dat er nog een kasteel in Gramsbergen stond. Vóór de preekstoel zijn de afgesleten grafstenen van de heer Statius van Aeswijn (†1607) en zijn echtgenote Anna van Wachtendonk te zien. De markante toren uit 1776 is een rijksmonument. Opvallend in de kerk is ook het grote kunstwerk van Anne Marie van der Wilt dat Genesis 1 verbeeldt. Het kunstwerk hangt tegenover de preekstoel en is gemaakt van glas, steen, hout, verf, klei en keramiek.

De gasten kunnen rondkijken, informatie tot zich nemen, een kaarsje aansteken of gewoon even zitten om op adem te komen. Er is een gastenboek waarin gedachten, gebeden of losse opmerkingen kunnen worden opgeschreven. Ook kan men een briefje meenemen met een eenvoudige zegenbede. Vrijwilligers uit de kerkelijke gemeente en daarbuiten zijn gastheer of -vrouw.

De Protestantse Gemeente Gramsbergen kiest er nadrukkelijk voor om samen te werken met andere partijen in het dorp, met name met het historisch informatiecentrum. Op gezette tijden kunnen mensen vanuit het museum komen om rondgeleid en geïnformeerd te worden over historische en andere wetenswaardigheden over de kerk.

De Boomhofkerk is niet alleen historisch en cultureel een boeiende plek, het is ook de ruimte van eerbied en stilte. De Protestantse Gemeente Gramsbergen houdt hier wekelijks haar eredienst, maar wil ook anderen de gelegenheid en ruimte bieden om op zijn of haar manier God en elkaar ontmoeten.