Twenterand

Boerenmagie in, op en rond de boerderij

Door de redactie

In de Peddemorsboerderij, Westeinde 342 in Vriezenveen, wordt op woensdag 27 februari een lezing gehouden over 'Boerenmagie' in, op en rond de boerderij. Spreker is Jan Bornebroek, schrijver en historicus uit Enschede. Aanvang 20.00 uur.

Onder boerenmagie wordt verstaan de helende krachten die van oudsher op het platteland in de Achterhoek en Westmunsterland toegeschreven werden aan de volksgeneeskunst, de cultuur en het volksgeloof. Bornebroek wil zijn gehoor graag vertellen dat deze Boerenmagie nog overal zichtbaar is. Zijn mening is dat wie kennis krijgt van boerenmagie, het landschap en de architectuur op het platteland voortaan met andere ogen zal bekijken en beleven.

De gastspreker die op uitnodiging van Theater Turf naar Vriezenveen komt, vertelt over elementen van architectuur (geveltekens, stiepeltekens, muurankers, stalramen, zwerfstenen), religieuze symboliek, grafheuvels en meer. Na de pauze is er een bloemlezing over flora met een magische betekenis, hekserij en de bestrijding daarvan en ten slotte de (volks)geneeskunst. De entree bedraagt vijf euro per persoon.