Hardenberg

Boeren helpen circus Renz

Door de redactie

Bijna honderd agrariërs uit het gebied tussen Hardenberg en Wierden hebben de afgelopen dagen gereageerd op de noodkreet van Circus Renz International. Het eten voor de dieren is vrijwel op en het circus heeft niet de financiële middelen om de wintervoorraad aan te vullen.

Er werd een oproep op facebook geplaatst: "Wie heeft er nog balen hooi over voor onze dieren...We hebben in maart vele balen hooi gekregen als corona steun, maar de voorraad is op. Dagelijks gebruiken onze dieren twee balen hooi. Onze dank is groot voor wie wat missen kan". De noodkreet werd via facebook gelezen en gehoord en razendsnel verspreid via diverse appgroepen van bezorgde boeren in deze regio Melkveehouder Roy de Weerd uit Ebbenbroek wist razendsnel hulp te mobiliseren, daarbij geholpen door de Vroomshoopse akkerbouwers Ad en Ingrid Tepper. Het circus liet weten dat ze elke dag twee grote balen hooi voert aan haar 50 dieren. Dit is enorm veel voer, voor een bedrijf dat al een jaar geen inkomsten meer heeft. De manager van het circus heeft het personeel al naar huis gestuurd, waardoor ze alleen nog met familie Renz zelf voor de dieren zorgen op het terrein in Itterbeck (Duitsland). Het was dus nodig tijd voor actie. De actie begon kleinschalig, maar werd steeds groter. Binnen twee dagen hadden tientallen boeren uit de omgeving Hardenberg hebben meerdere balen hooi of stro gedoneerd, wat resulteerde in zo'n 100 balen. Ook werden er direct wagens beschikbaar gesteld door Jansen Eupe en loonbedrijven Ramaker en Veltink. Naast de inzamelingsactie voor hooi en stro, is er een actie opgestart om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het Duitse circus. Hiermee is het mooie bedrag van 750 euro opgehaald. Het ingezamelde voer werd zaterdagmiddag 21 november met vrachtwagencombinaties van loonwerkers en meerdere tractoren naar Itterbeck gebracht. Circus Renz International bivakkeert al acht maanden in het vaste winterkwartier aan de Kirchweg in het Duitse Itterbeck. Noodgedwongen, want corona zorgt voor een verloren circusseizoen.

Noaberschap

Met de actie van zaterdag hopen de boeren toch te kunnen laten zien dat ze een belangrijke schakel zijn in Nederland. "Maar, begrijp me niet verkeerd", laat Roy de Weerd weten. "Wij boeren hebben een hart voor dieren, deze actie was zeker geen publiciteitsstunt. Zo spraken wij een boer die aangaf de balen zelf eigenlijk niet te kunnen missen, maar omdat hij wist hoe vervelend het was om wél dieren te hebben maar geen voer, besloot hij toch om een baal te doneren. Dat is toch wel het stukje noaberschap waar het oosten van het land voor bekend staat".

Donaties

Amanda Renz geeft aan dat ze door deze actie gered is tot het einde van het jaar. Niemand weet tot hoelang de coronacrisis nog aanhoudt. "Er loopt nog steeds een doneeractie, waarmee wij hopen dat er nog genoeg geld wordt opgehaald tot het einde van de coronacrisis. Deze doneeractie is te vinden op de Facebook-pagina van Circus Renz International".