Hardenberg

Boekpresentatie Ik Bruuthus

Door de redactie

Op vrijdag 22 november vindt in het Lokaal12, Julianastraat 12 in Dedemsvaart een boekpresentatie van Ik Bruuthus over Berthus Westerhuis. Wouter Bessels gaat in gesprek met Berthus Westerhuis, Gitarist van Frankestein en sleutelfiguur in de Nederlandse rock en metal en schrijver van de biografie Wouter Groote Schaarsberg. Entree is gratis.

Gitarist Frankenstein groeide met studio uit tot sleutelfiguur in de Nederlandse rock en metal. "Het is me in de eerste plaats te doen om het onaangepaste platteland. Mensen die hun eigen kop volgen, tegen de stroom in durven te gaan. Daar schrijf ik graag over. En in het geval van Berthus kwam daar ook nog eens heel veel muziek bij kijken. Dat maakte het alleen maar mooier. Ik heb nou eenmaal meer met gitaren dan met voetbal".

Presentatie

Wouter Groote Schaarsberg uit Luttenberg is de auteur van de biografie 'Ik Bruuthus' over het leven van hardrockpionier en studiobaas Berthus Westerhuis (Bruuthus is zijn bijnaam). Het is zijn tweede boek. Eerder schreef hij samen met Jos Westenenk het boek 'De Neuze en andermans zaken' over het tumultueuze leven van taxichauffeur Teun 'de Neuze' Stevens. Daarvan gingen er meer dan tweeduizend over de toonbank. 'Ik Bruuthus' wordt op zaterdag 16 november feestelijk gepresenteerd bij Café Calluna in Ommen.

Berthus Westerhuis

Boerenzoon Berthus groeide op in Oud Avereest. In de eerste helft van de jaren zeventig startte hij met enkele jongens die hij kende uit het uitgaansleven de band Frankenstein; een van de eerste hardrockbands van Nederland. En al snel maakten de mannen de podia in Oost-Nederland en Limburg/Brabant onveilig.

Frankenstein belandde in 1980 op het affiche van de Popmeeting in Lochem. Destijds een van de grootste festivals van het land. Tussen namen als Motörhead en Joan Jett. "Het optreden van de mannen sloeg in als een bom, niet in de laatste plaats door een The Who-achtige slooppartij aan het eind", vertelt Wouter. "Zanger Bert ging met een bijl een muur van versterkers te lijf. Show natuurlijk, hij stond in te hakken op een oudje, maar het doel was bereikt. De beelden waren te zien op tv en er werd flink gepraat. Een doorbraak bleef echter uit. Ook vanwege het gegeven dat de band geen studioplaat had. Die zou er ook niet komen. Berthus en zijn mannen konden niet aarden in de vaderlandse studio's". In '82 stopte de toenmalige line-up ermee, maar in '83 maakte Berthus een doorstart met (grotendeels) nieuwe muzikanten. De band speelde in heel Nederland, geholpen door hun roadies, die mogelijk nog beruchter waren dan de band. Rond 1987 stopten de mannen er definitief mee.

Boer Area

Maar Berthus hoefde zich niet te vervelen. Medio jaren '80 was hij begonnen met een studio in zijn woning, een oude boerderij tussen Balkbrug en Nieuwleusen: Franky's Recording Kitchen. Gewoon als hobby. Berthus opende zijn deuren voor (hard)rock- en bluesbands. Maar vanaf eind jaren '80 wisten ook steeds vaker extreme metalbands de weg naar Franky's te vinden. Franky's werd zo het middelpunt van de Boer Area, zoals muziekjournalisten oost-Nederland, dat destijds een grote scene van extreme metalbands huisvestte, noemden. Denk aan Dead Head, Asphyx, Altar en God Dethroned. Verschillende muzikanten sprongen bij in de studio als Berthus geen tijd had. Dat was in '94 helemaal nodig toen Berthus' vriendin Jenny gediagnosticeerd werd met kanker en later dat jaar overleed. Erwin Nyhoff schreef samen met André Groote een lied voor haar. Berthus krabbelde in de jaren erna weer op. De studio was een uitlaatklep.

Vliegtuig

Met Henri Sattler, het brein van God Dethroned, bouwde Berthus een bijzondere relatie op. "Daar gaan we in het boek natuurlijk diep op in", vertelt Wouter. "Berthus geloofde in Henri en stimuleerde hem, nadat hij eerder met God Dethroned was gestopt, om de draad weer op te pakken. Berthus betaalde daarna de plaat van God Dethroned. En die sloeg aan. De band werd getekend door het prestigieuze Metal Blade-label en begon internationaal te touren. Berthus ging mee naar Amerika en Japan. Voor hem best een dingetje. Hij had nog nooit eerder in een vliegtuig gezeten".

Henri en Berthus zouden later met een platenmaatschappij beginnen: Cold Blood Industries. Ze brachten dik twintig platen uit. Nog steeds neemt Berthus af en toe bands op in zijn studio. Of springt hij als technicus bij. Daarnaast is hij gitarist van de hobbyband Jurassic Park.

Biblebelt

"Verhalen genoeg dus", stelt Wouter. "Ik heb gepraat met Berthus, ex-leden van Frankenstein, bands die in zijn studio opnamen en vele anderen. Het wordt in het boek wel duidelijk dat Berthus' studio op internationaal niveau impact had. Metal was met name in de jaren negentig best groot. Berthus werd zelfs door Roadrunner, dat is een van de grootste metallabels ter wereld, benaderd om talentscout te worden. 'Want bij jou in de studio gebeurt het.' Berthus heeft dat allemaal nooit echt aan de grote klok gehangen. Veel van de bands hadden nogal antichristelijke teksten. En die namen allemaal hun platen op in Nieuwleusen, aan de rand van de Biblebelt. Het lag bij sommige mensen wat gevoelig. Maar Berthus steunde zijn bands".

Platteland

Wouter was in zijn tienerjaren zelf een metalhead. "Maar eigenlijk luister ik al tientallen jaren nauwelijks meer naar extreme metal. Andere metalsoorten wel. Het ging me in de eerste plaats om de verhalen. Maar het hielp natuurlijk wel dat Berthus vrijwel alleen maar rock- en metalbands opnam. Ik heb wat met die muziek. Robbie Woning, gitarist van Dead Head, zegt het in het boek ook: metal was in die jaren grotendeels een plattelandsgebeuren. En daar zijn we dus weer beland. Op het onaangepaste platteland".