Hardenberg

Bijzondere middag in Glazenhuis Gramsbergen

Door de redactie

Vrijdag 27 december stond het middagprogramma van het Glazenhuis in Gramsbergen in het teken van bezoek van een drietal ALS patiënten en een delegatie van Stichting ALS Nederland. In de persoon van Professor dr. Leonard van den Berg van het ALS Centrum in Utrecht werd een update gegeven over de voortgang in de onderzoeken naar de vreselijke ziekte ALS. Daarnaast ontving de organisatie van het Glazenhuis Gramsbergen uit handen van Stichting ALS directeur Gorrit-Jan Blonk een prachtig kunstwerk genaamd 'Dedicated'.

Project MinE, zoals het baanbrekende onderzoek gericht op genen heet, werpt zijn eerste vruchten af. Er is het afgelopen jaar geëxperimenteerd met een vorm van Gentherapie die, zoals het nu lijkt voor twee procent van de ziektegevallen van ALS effect heeft. Zeer zeker een "doorbraak in de onderzoeken en dit geeft hoop voor de toekomst". Zoals professor dr. Leonard van den Berg uit het ALS Centrum Utrecht toelicht, we werken wereldwijd samen en waar de grote doorbraak ook gevonden wordt, de noodzaak is voor iedereen duidelijk.

Het dorp Gramsbergen zet zich nu al voor het negende jaar in, in de strijd tegen ALS. Ongekend zo noemt Gorrit-Jan zijn waardering voor de organisatie en Gramsberger bevolking. Reden voor de stichting om deze waardering kracht bij te zetten door het schenken van een door kunstenaar Richard Rooze ontworpen sculptuur genaamd 'Dedicated'. Dedicated, toegewijd, in één woord samengevat waar het bij he realiseren van een doel, een droom om gaat. Het transparante object, in de vorm van een druppel, symboliseert het menselijk lichaam en de dimensies van de ziekte ALS. DE oplossing zichtbaar maar nog niet tastbaar. Hoop, leven, spier, bloed, DNA en zenuwkernen zitten als parels besloten in het geheel.

De middag werd muzikaal opgeluisterd met een prachtig optreden van Hans Jansen uit Zwolle die op verzoek, zo ook van de ALS-patiënten nummers als "Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht", "Op fietse" van SKIK en nog vele andere platen ten gehore bracht. Veel kippenvel creërend bij het aanwezig publiek bij het Glazenhuis. Er kwamen prachtige cheques binnen van het 2e vrouwenvoetbalelftal van s.v. Gramsbergen die met diverse acties € 1790,- inzamelden en de organisatie van een Wild West Buffet kwam een cheque aanbieden met daarop het ongekende bedrag van 3500,-euro. Prachtige initiatieven die helpen in het verdere onderzoek dat zo broodnodig is, dat bleek ook gistermiddag maar weer.

Gisteravond waren er nog twee live optredens van de band Po Maddy en Random Five, die er een prachtig muziekfeest van maakten. Tot in de late uurtjes bleven bezoekers genieten van de gezelligheid en werden plaatjes aangevraagd. Vandaag, zaterdag 28 december zijn er de Highland Games, Kids Party en FIFA-toernooi. In de avond opnieuw een tweetal bands die optredens zullen verzorgen. Kom naar café the Alley in Gramsbergen en draag ook jouw steentje bij.

Niet in de gelegenheid om naar Gramsbergen te komen? Geen probleem, doneer jouw bijdrage via de website www.glazenhuisgramsbergen.nl en/of vraag gerust een plaatje aan via de website en bekijk en beluister de actie 24 uur per dag via de livestream: http://live.glazenhuisgramsbergen.nl

Maandag 30 december wordt de deur geopend en hopen de dj's op ene geweldige opbrengst die later die avond, rond de klok van 22.30 uur bekend gemaakt zal worden.

Voor meer informatie over het programma, kijk eveneens op de website.