Hardenberg

Bibliotheek voorleesplezier met moppereend

Door de redactie

De Nationale Voorleesdagen 2020 zijn van woensdag 22 januari tot en met zaterdag 1 februari met het prentenboek Moppereend als 'prentenboek van het jaar'. Voor dit prentenboek, de prentenboekentoptien en nog veel meer boeken kun je terecht bij de Bibliotheek.

De Bibliotheek is gratis voor kinderen. Peuters en kleuters die tijdens de voorleesdagen lid worden van de Bibliotheek krijgen een voorleesknuffeltje van Moppereend als welkomstcadeautje.

Gratis Voorstelling Moppereend in LOC- Hardenberg

Dinsdag 21 januari, 10.30 uur vindt de aftrap van de voorleesdagen plaats met een voorstelling van studenten van het Alfacollege in de Balletzaal van het LOC+ aan de Parkweg in Hardenberg. Het is een voorstelling gericht op peuters en deze zijn met hun ouders/verzorgers welkom.

Moppereend, zoekt een vriendje om mee te spelen. Maar alle dieren doen dingen die Eend niet leuk vindt. Ondertussen wordt de wolk boven zijn hoofd steeds groter, totdat deze wolk losbarst in een regenbui en er ook een regenboog tevoorschijn komt. Alle dieren worden daar blij van en ze zoeken elkaar op om samen te spelen.

Voorleesfeesten

Woensdag 22 januari is er een Voorleesfeest in het wijkgebouw Norden-Hazenbos aan de Jan Steenstraat In Heemse/Hardenberg vanaf 10.00 uur. Woensdag 29 januari, vanaf 10.00 uur, is het Voorleesfeest in Gramsbergen in De Binder. Het programma van de Voorleesfeesten bestaat uit voorlezen en spelen met Moppereend.

Boekstartcafé

Woensdag 29 januari, vanaf 10.00 is er weer een Boekstartcafé/voorleesuurtje in Bibliotheek Hardenberg. Donderdag 30 januari, vanaf 10.30 uur is er een Boekstartcafé/voorleesuurtje in Bibliotheek Dedemsvaart. De activiteiten zijn gericht op kinderen tot ongeveer 4 jaar en hun ouders/verzorgers. Ook gastouders en kinderopvang kunnen aanschuiven. Naast deze activiteiten werkt de Bibliotheek mee aan het voorleesontbijt bij kinderopvang, gastouders, peuterspeelzalen en scholen.

Voorlezen maakt je leuker

'Voorlezen maakt je leuker' is de leus van de voorleesdagen. Want voorlezen is goed voor onder andere de taalontwikkeling. Jonge kinderen komen door het voorlezen in aanraking met nieuwe woorden en begrippen en leren van alles over de wereld om zich heen, die stap voor stap een beetje groter wordt. Voorlezen prikkelt ook de fantasie. Met een kwartiertje voorlezen per dag, voor het slapen gaan of op een ander geschikt moment, kun je wel 1000 nieuwe woorden per jaar leren. Samen genieten van een boek, een verhaal is ook aandacht voor elkaar en geeft gezelligheid.

Op zoek naar voorleesboeken die aansluiten bij een thema of een onderwerp waar kinderen mee bezig zijn? De Bibliotheek biedt advies en ondersteuning bij de boekkeuze en het voorlezen, ook door het inzetten van de Voorleesexpress. Vrijwilligers van de Voorleesexpress komen gedurende 20 weken een uur voorlezen bij gezinnen thuis.