Hardenberg

Bevolkingsonderzoek borstkanker

Door de redactie

Vanaf maandag 4 februari kunnen vrouwen uit Dedemsvaart in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar meedoen aan het tweejaarlijks bevolkingsonderzoek borstkanker. Zij kunnen daarvoor terecht in het borstonderzoekscentrum op de parkeerplaats voor sporthal de Citadel. Het onderzoekscentrum staat hier tot ongeveer 27 maart.

Alle vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar ontvangen eens per twee jaar een schriftelijke uitnodiging van Bevolkingsonderzoek Oost om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek. Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto's van beide borsten. De foto's worden gemaakt door speciaal opgeleide radiodiagnostische laboranten. Er wordt gebruik gemaakt van moderne apparatuur, waardoor de stralingsbelasting minimaal is. Deelnemers ontvangen binnen twee weken een schriftelijke uitslag. Deelname aan het onderzoek is gratis en vrijwillig.

Veel voorkomende vorm van kanker

Borstkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Eén op de acht vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. De kans op genezing wordt met name bepaald door het stadium van de ziekte op het moment van ontdekking. Vroege ontdekking verhoogt de kans op genezing en er is vaker een borstsparende operatie mogelijk. Het bevolkingsonderzoek is een momentopname en geeft geen volledige garantie. Bij klachten wordt dan ook geadviseerd direct contact op te nemen met de huisarts. In de vorige ronde liet 83% van de uitgenodigde vrouwen uit Dedemsvaart zich onderzoeken. Bij 2,1% van hen was nader onderzoek nodig. Zij werden doorverwezen naar het ziekenhuis.

Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker vindt u op www.bevolkingsonderzoekoost.nl. U kunt ook bellen met de informatielijn van Bevolkingsonderzoek Oost, 088-1186300, op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur.