Nieuws

Besparen op internet, televisie en bellen doe je met deze tips

Door de redactie

Nederlanders houden van besparen, zo simpel is het nou eenmaal. Eigenlijk ook hartstikke logisch, want waarom zou je teveel betalen voor iets? Dat is toch gewoon hartstikke zonde. Ook besparen op je abonnement voor internet, televisie en bellen kan, al is dit niet altijd even eenvoudig.

Gelukkig kun je de onderstaande tips hiervoor gebruiken, al zijn deze ook inzetbaar als je een pakket wilt afsluiten voor puur internet en bellen

Het is onder meer van belang dat je internet, televisie en bellen afsluit bij één provider. Dit doe je dus dan ook in één pakket. Er zijn namelijk ook mensen die alles bij andere aanbieders nemen in losse abonnementen. Dit is niet alleen hartstikke onoverzichtelijk, maar het kost over het algemeen ook nog eens meer geld. Dat het minder kost heeft diverse redenen. Zo hoef je maar één keer te betalen voor de verzend-, administratie- en aansluitkosten. Hiermee bespaar je dus al een bepaald bedrag, maar de provider zal je waarschijnlijk ook voordeel geven omdat je zo’n groot pakket afsluit.

Bij het afsluiten van een abonnement is het bovendien verstandig te kijken naar de verbinding. Dit is niet alleen belangrijk voor het internet vergelijken, maar ook voor het bellen en zelfs het televisie kijken. Dit wordt namelijk allemaal bepaald door de aansluiting van het pakket. Hierbij heb je in principe vier opties: ADSL, VDSL, kabel en glasvezel. Stuk voor stuk hebben ze verschillen, waarbij de beschikbaarheid, de prijs en de snelheid het belangrijkst zijn. Je zult bijvoorbeeld zien dat een pakket met ADSL het goedkoopst is, maar dit heet een reden. ADSL is namelijk niet altijd even snel.

De opvolger van de ADSL verbinding is VDSL. Zo’n aansluiting is meestal sneller, maar dit maakt het natuurlijk ook ietsjes duurder. Een nog snellere aansluiting is kabel, maar een pakket met zo’n verbinding is dus logischerwijs ook duurder dan een abonnement met ADSL of VDSL. Een kabelverbinding is overigens niet alleen positief, het nadeel is namelijk dat je eigenlijk geen keuze kunt maken tussen providers omdat er vaak maar één aanbieder per adres is.

Naast ADSL, VDSL en kabel kun je bovendien ook kiezen voor glasvezel. Een pakket waarbij je zo’n verbinding krijgt is over het algemeen het snelst van alle aansluitingen. Het nadeel van glasvezel is alleen dat lang niet iedereen in Nederland onderdeel uitmaakt van het netwerk. Met andere woorden, niet elke inwoner van ons land heeft een glasvezelaansluiting. Hierdoor kunnen zij dus automatisch al geen gebruik maken van zulke abonnementen. Het is dan ook belangrijk om voordat je een pakket afsluit bij een provider te controleren of jij aangesloten bent op het glasvezelnetwerk. Dit netwerk is voornamelijk in beheer van KPN NetwerkNL, maar ook lokale glasvezelinitatieven leggen zulke kabels aan.

Naast het soort verbinding moet je bij het nemen van een pakket tevens bepalen hoe snel de internetverbinding moet zijn volgens jou. De één heeft natuurlijk een snellere verbinding nodig dan de ander. Dit wordt voornamelijk gebaseerd op de doeleinden waarvoor jij internet gebruikt. Iemand die internet puur inzet voor social media en het sturen van mailtjes heeft minder Mb/s nodig dan een gamer. 

Behoor jij tot de eerste groep, oftewel de mensen die internet gebruikt voor social media en mails, dan is een pakket met 20 Mb/s op zich wel prima. Speel je veel online games, dan zul je juist een abonnement met veel Mb/s moeten nemen. Natuurlijk heb je ook personen die tussen deze twee uitersten inzitten. Zij gebruiken internet bijvoorbeeld voor het kijken van films en series. Een internetsnelheid van 50 Mb/s zal dan sowieso wel genoeg zijn. Het is aanbevolen om niet meer Mb/s te nemen dan dat je nodig hebt, dit zal je natuurlijk geld besparen.