Hardenberg

Bergentheim viert mogelijk toch 75 jaar bevrijding

Door de redactie

Enkele weken terug bracht de Oranjevereniging Bergentheim naar buiten dat zij in 2020 geen kans zag om festiviteiten te organiseren rondom 75 jaar bevrijding. Kort daarna werd het bestuur benaderd door meerdere personen die aangaven het erg jammer te vinden dat er niets georganiseerd zou worden en zij gaven aan mee te willen denken over de mogelijkheden.

Vanuit de Historische Vereniging kwam zelfs al een idee. Aan het eind van de oorlog heeft in Bergentheim een tjalk gelegen. De schipper, die oorspronkelijk uit Den Haag kwam, moest steeds vaker varen voor de Duitsers. Hij wilde dit niet meer en is met zijn tjalk (Linquenda) en zijn gezin ondergedoken en heeft de tjalk opgelegd in de wildernis rondom Bergentheim. Op deze tjalk hebben gedurende de oorlog meerdere malen onderduikers gezeten.

De huidige schipper is bereid om rond Bevrijdingsdag een aantal dagen met de tjalk naar Bergentheim te komen. Dit zou een mooi thema kunnen zijn waaromheen festiviteiten worden georganiseerd (bijvoorbeeld een intocht, bezoek door scholen). Ook werd geopperd om te zorgen voor versiering / verlichting rond het kanaal.

Bijeenkomst

Op donderdag 28 november is er bij Veur Mekaar om 20.15 uur een bijeenkomst voor alle buurtverenigingen, Plaatselijke Belangen en andere belangstellenden. Gezamenlijk wordt dan bekeken of er toch iets georganiseerd kan worden. Belangstellenden wordt verzocht om zich van te voren aan te melden en aan te geven met hoeveel personen ze aanwezig zullen zijn. Aanmeldingen kunnen doorgegeven worden via oranjebergentheim@hotmail.com.

Lees De Toren & De Toren van Twenterand online.Weer