Hardenberg

Ben Snippe, patiënt aan het woord

Door de redactie

In deze bijzondere, maar vooral ook aangrijpende periode, zijn er naast de vele verdrietige verhalen ook mooie verhalen te vertellen. Saxenburgh neemt u de komende periode graag mee en laat collega's vertellen. Hoe gaat het binnen onze organisatie? Wat houdt het werken tijdens Corona en het zorgen voor deze patiënten in? Welke impact heeft dit? Wat doet dit met ze als mens.

Ben Snippe is op bijzondere wijze verbonden met Saxenburgh. Als cliëntenraadslid, als familielid van een besmette bewoner - zijn vader, maar ook als patiënt. Hij raakte zelf besmet met corona en werd opgenomen in het ziekenhuis. Over het overlijden van zijn vader zegt Ben: "Wat hebben we met veel respect en ontroering in deze laatste periode van zijn leven mogen ervaren hoe belangrijk zorg met aandacht, warmte en vakkundigheid is".

Eind februari 2020. Met grote sprongen is het coronavirus Nederland binnengekomen om zijn ziekmakende en soms dodelijke werk te doen. Ik ben van verschillende kanten betrokken en voel mee bij het leed dat dit virus veroorzaakt; als zoon van kwetsbare, hoogbejaarde ouders die liefdevol worden verzorgd in een zorgcentrum van Saxenburgh, als echtgenoot van een verpleegkundige die werkzaam is in een zorgcentrum van Saxenburgh en als lid van de cliëntenraad ouderenzorg Saxenburgh.

Onmacht en zorgen

Met name het volledig sluiten van de ouderenzorglocaties in deze periode heeft ook bij ons als cliëntenraadsleden een gevoel van onmacht en zorgen gegeven. Ook mijn vader raakte in maart besmet met het coronavirus en woonde daarom ruim tien weken op de speciale corona-afdeling in Saxenburgh Clara Feyoena Heem, waar hij met goede zorg werd omringd. Toch is dit een onwerkelijke en verdrietige periode geweest omdat we niet naar hem toe konden...

Gelukkig mag hij na deze periode virusvrij terug naar zijn vertrouwde plek in de ouderenzorglocatie Saxenburgh 't Welgelegen in Gramsbergen. In de zomer van 2020 zien we hem vervolgens sneller dan de jaren daarvoor achteruit gaan. We zijn dan ook blij én trots dat we op 29 juli 2020 samen met hem en onze moeder en naaste familie hun zestigjarig huwelijk mogen vieren. Kort daarna komt hij op bed te liggen en weten we dat het moment van afscheid nadert.

Wat hebben we met veel respect en ontroering in deze laatste periode van zijn leven mogen ervaren hoe belangrijk zorg met aandacht, warmte en vakkundigheid is. En op wat voor geweldige wijze het team van 't Welgelegen voor onze vader heeft gezorgd, met ook aandacht voor onze moeder en voor ons als kinderen.

Steeds zieker

In de zomermaanden van 2020 hield het coronavirus zich relatief rustig in Nederland. Maar in het najaar slaat deze geniepige ziektemaker weer ongenadig toe. Ook huize Snippe blijft niet vrij van corona. Medio oktober raken de gezinsleden stuk voor stuk besmet. Voor vier van de vijf had dit lichte tot pittige griepklachten tot gevolg, maar met mij had het virus andere plannen. In plaats van beter te worden, werd ik steeds zieker. Oorzaak of aanleiding? Wie het weet mag het zeggen. Ik rook niet, drink geen alcohol en heb geen onderliggende kwalen. Een opname in het splinternieuwe Saxenburgh Medisch Centrum werd noodzakelijk. Vreemd misschien, maar ik was 'blij' om opgenomen te worden, want wat voelde ik me ziek! Het gevolg van meer dan tien dagen hoge koorts en een te lage zuurstofwaarde in het bloed. Ik heb een week zorg meegemaakt op de speciale covid-unit van afdeling beschouwend in het nieuwe ziekenhuis. Met veel respect en waardering noemde ik het zorgteam van die afdeling, dat van top tot teen in blauwe werkkleding hun werk doet, 'La squadra azzurra' ofwel het blauwe team. Toen ik na verloop van tijd weer koortsvrij bleek te zijn en mijn longen zonder hulp de zuurstofwaarde in mijn lichaam op peil konden houden, mocht ik naar huis.

Invloed op alles Momenteel werk ik aan mijn herstel en ben weer gedeeltelijk aan het werk. Ik realiseer mij, dat ik relatief gezien geluk heb gehad. Ik weet ook, dat het virus bij velen voor veel meer verdriet en pijn zorgt.

Van dichtbij heb ik in 2020 meegemaakt, als familie, als patiënt en als cliëntenraadslid, hoe hard er dagelijks binnen Saxenburgh gewerkt wordt om aan bewoners en patiënten goede zorg te verlenen. En hoe het coronavirus dit jaar invloed heeft op alles wat hiermee te maken heeft. Bron:Saxenburgh.