Hardenberg

Beleef de Dag van de Taal

Door de redactie

Iedereen gebruikt taal, maar wist je dat je taal ook kunt beleven? Zet je woorden eens op muziek, verpak ze in een spel, of brei ze op een muts. Dit en veel meer kun je zelf proberen op de Dag van de Taal, op zaterdag 2 november van 10.00 tot 15.00 uur, in het LOC+ in Hardenberg.

De organisatie van het TaalFestival en de Bibliotheek Hardenberg hebben de krachten gebundeld en presenteren samen de Dag van de Taal. Met een uitgebreid programma vol workshops, presentaties en andere activiteiten waarmee je taal op vele manieren kunt (leren) beleven. Weet jij hoe je een goede songtekst schrijft? Bert Nonkes en Ad Hofsink wel, en zij delen hun kennis en vaardigheid graag met je in hun workshop. Voel je meer voor rap? Volg dan de workshop rappen door Anja Dalhuisen. Als je je boodschap liever louter visueel brengt, laat je dan door columnist Adrian Verbree uitleggen hoe een goede pakkende column schrijft, of ¿ als je aan een paar woorden genoeg hebt ¿ leer hoe je ze op een muts breit tijdens het Breicafé met het thema 'I love you so muts'.

Ook is er aandacht voor wie de taal (nog) niet zo goed beheerst: de Taalambassadeurs verzorgen een presentatie over laaggeletterdheid en een expositie toont hoe kinderen met een taalachterstand deze inhalen dankzij de VoorleesExpress. Dat taal en cultuur nauw met elkaar verweven zijn wordt duidelijk dankzij de presentatie van Nederlandse Cultuurverhalen en de workshop rond dialect door Thea Kroezen. Op de Dag van de Taal kun je ook spelenderwijs met taal aan de slag. Bijvoorbeeld door letters 'aan te trekken' en het letterpakkenspel te spelen of door scrabble te spelen op een enorm scrabblekleed.

Dichter*es van het Taalfestival

Van spelen met woorden is het een kleine stap naar poëzie. Die is er in vele variaties. Sneldichter Inge Sanders maakt op verzoek een gedicht voor je en in haar workshop Elfjes schrijven kun je ook zelf aan de slag. Op het TaalFestival wordt ook bekendgemaakt wie Dichter*es van het TaalFestival wordt en een jaar lang in dichtvorm verslag gaat doen van wat er in de gemeente Hardenberg gebeurt. Wethouder Gitta Luiten zal tussen 14.00 en 15.00 uur de prijs uitreiken.