Hardenberg

Beerzerveld bloedt dood door megavarkensstallen

Door de redactie

Lezer aan het woordOnder deze rubriek worden ingezonden brieven alleen geplaatst mits voorzien van naam en woonplaats en wanneer andere contactgegevens bekend zijn bij de redactie. De redactie is geenszins verantwoordelijk voor de inhoud, maar behoudt zich het recht voor teksten in te korten

Uitleg, waarom ik tegen de plannen van de heer Jan Schuttert ben om megastal neer te zetten in Beerzerveld aan de Knolsdijk. Ik woon in Beerzerveld en protesteer tegen deze stal, niet voor mijzelf maar om mijn kleinkinderen en voor de leefbaarheid van Beerzerveld. Het is toch niet meer van deze tijd om in het huidige klimaat onder andere een megastal voor vleesproductie (14.000 biggen) neer te zetten? Een megastal zorgt voor meer milieuvervuiling (fijnstof, mest), voor gevaar in het verkeer (door al die langs denderende vrachtwagens) en voor gevaar voor de volksgezondheid (uitstoot, fijnstof). De overheid wil toch ook juist stimuleren dat er minder vlees wordt gegeten? Dit gaat toch ook landelijk tegen klimaatafspraken van de VN in?

De leefbaarheid, de toekomst van Beerzerveld wordt een groot probleem op deze manier. We moeten zorgen dat er elk jaar, in verband met toenemende vergrijzing, een aantal woningen gebouwd wordt in Beerzerveld. Er wordt hier uitgebreid, de megastal aan de Knolsdijk komt vlakbij deze woningen. Wie raadt zijn kinderen straks aan om hier te bouwen? Ik snap niet dat de gemeente Ommen dit zou willen. Een dorp heeft het al zo moeilijk in de toekomst. Straks zijn er te weinig kinderen in Beerzerveld. Klassen worden nu al bij elkaar gevoegd, scholen gaan straks dicht. Beerzeveld vergrijst. Wie wil hier nog op een camping staan? Toerisme neemt af, een belangrijke bron van inkomsten voor de gemeente. De begraafplaats op enkele honderden meters afstand. Wat een fatsoen . De dorpen Beerzerveld, Beerze en Mariënberg op nog geen kilometer afstand. Woningen zijn met de komst van zo'n stal zo 25 procent minder waard. Ook grond wordt minder waard. Mensen trekken naar elders. Mijn kleinkinderen gaan hier dadelijk niet meer wonen. Beerzerveld bloedt dood!

Luuk Hofsink

Nijboerstraat 3

7685 TB Beerzerveld

06-57527487

luukhofsink@home.nl