Hardenberg

Beer Tad houdt het langer vol

Door de redactie

Op 10 oktober is het de Dag van de Duurzaamheid voor het onderwijs. Op de Dag van de Duurzaamheid geven een aantal partijen uit Hardenberg opvallende aandacht aan de rol van jeugd en jongeren in de toekomst van de gemeente. Er vond een voorleesactie plaats als lancering van een nieuw boek: Beer Tad houdt het langer vol. Wethouder Alwin te Rietstap las aan 28 kinderen voor uit het boek. De boodschap van deze partijen is 'laten we jeugd en jongeren vroegtijdig betrekken bij de uitdagingen die we in Hardenberg hebben voor een gezonde lokale economie. Zij hebben goede, frisse ideeën en in de toekomst hebben we hun talent hier hard nodig. Beer Tad fungeert als symbool voor deze beweging, waar we met elkaar aan vormgeven.

Dit initiatief komt voort uit een werksessie van het jaar ervoor waarin onder meer kenniscentrùm Hibertad, Gemeente Hardenberg en Onderwijspartijen Vechtdalprojecten op initiatief van Deltion en Windesheim hun ambities met elkaar vaststellen rondom de toekomst van de economie in de gemeente. Ook Rova sloot zich aan bij de actie. En diverse ondernemers dragen bij aan de actie door mee te helpen in de organisatie. In januari werden ambities uitgesproken en de handen uit de mouwen gestoken.

"We zijn doeners in de Gemeente Hardenberg", aldus Eberhard Dijkhuis, "'en we kunnen hier goed de kracht van het netwerk benutten om te vernieuwen. Wij krijgen bij Hibertad veel jeugd en jongeren over de vloer door samenwerking met onderwijsinstellingen en onze educatieprogramma's. Zij zijn immers de toekomst. Om die reden maakten we heel pragmatisch een vervolg op ons eerdere boek van Beertje Tad om de beweging die nodig is naar een Circulaire Economie kracht bij te zetten.

Ook de Gemeente Hardenberg heeft niet stilgezeten. Wethouder Alwin ter Rietstap: "De regio Zwolle en andere regio's waar we als gemeente toe behoren zijn volop in beweging. Als Hardenberg hebben we een prachtige ondernemersmentaliteit en vernieuwingskracht. We laten graag de goede voorbeelden zien van ondernemers zoals pionier Mijn Waterfabriek, Aannemersbedrijf Dijkhuis Bouwteam van Waarde, zelfs genomineerd voor de regionale award, maar ook Reestlandhoeve als eerste B-Corp in deze gemeente en AmbassadorWise genomineerd voor GreenQuest. We hebben al vele voorlopers in deze gemeente. We kunnen in Hardenberg laten zien dat er volop kansen voor onze ondernemers en ons human capital. We zijn al vanaf 2000 bezig met de Voorloper van de Werelddoelen, waarmee we als laten Hardenberg laten zien dat we werken aan wat nodig is om hier in 2030 nog gewoon goed te kunnen wonen en werken. Met BeerTad bereiken we kinderen en ondernemer, maar indirect ook de ouders en die komen als huiseigenaar, werknemer of ondernemer ook in aanraking met deze onderwerpen. We hebben iedereen nodig in Hardenberg om te zorgen dat de toekomst hier goed blijft".