Hardenberg

Battle met stokken?

Door de redactie

Denk nu niet dat op deze archieffoto boze vrouwen elkaar met kromme stokken te lijf gaan. In tegendeel! Als je goed kijkt, zijn dit wél deelnemers aan de Overijsselse Kampioenschappen Stokdorsen. Het is een van de vele activiteiten tijdens de altijd super gezellige 24ste Holthoner Oogstdag die a.s. zaterdag weer veel publiek zal trekken. En dat in een gebied waar in 1227 de Slag om Ane plaats vond in een prachtige omgeving met eeuwenoude bossen.

O ja, ter verduidelijking, die stokken noemen ze vlegels. Plaatselijk werd hiervoor een eiken stok gebruikt die gebogen werd onder een hoek van ca. 135 graden en waarvan het slaggedeelte werd afgevlakt. Met die vlegel werd op het graan geslagen om zodoende de korrels uit de aren te slaan. Dat heet het dorsen.

Het jaarlijkse evenement in Holthone naast pannenkoekenboerderij De Ganzenhoeve heeft een grote belevingskracht, niet alleen vanuit de wijde regio. Het is ook een van de topactiviteiten die voor de vele toeristen in de gastvrije regio Hardenberg een 'must' zijn. Ruim voor 11 uur staan de eerste bezoekers al bij de toegang (gratis parkeren, entree € 3,00), want er is ontzettend veel te doen. De sportieve wandelaars zijn eerder al om 8 uur gestart voor de traditionele Oogstdag Wandeltocht, en genieten dan al van de prachtige natuur over diverse afstanden over landgoed De Groote Scheere.

Ooit gehoord van de piklat en de zicht?

Nee? Vraag dat tijdens de oogstdag dan maar aan de boeren en boerinnen die in oude dracht het werk laten zien hoe vroeger de rogge geoogst werd. Dat deed men met de zeis en ze laten zien hoe er met de piklat en de zicht bussels van gemaakt worden. Daarna werd het graan in de schuren verwerkt en 'het kaf dus van het koren gescheiden'. En de kippen van toen? 'Die pikten van de resten een graantje mee'.

Maak het boerenleven van tientallen jaren geleden mee

Dat is het motto van de organisatie die ook het historisch museum in stadje Gramsbergen beheert. Bekijk tijdens de oogstdag al die oude landbouwmachines om het land te bewerken Bekijk ook de machines die het graan machinaal scheiden in stro en graankorrels waarna de jute zakken vol naar de molenaar gingen. Loop eens langs al die oldtimer trekkers en al die oude ambachten (zelf een stukje touw trekken?) langs in totaal zo'n 50 kramen. Geniet van de muziek en van de optredens van shantykoor De Sjompiesingers. En de pannenkoeken zullen uiteraard niet ontbreken. De bezoekers staan in de rij te wachten als de houtgestookte veldovens van de Stichting Onstwerder Gaarv'n telkens open gaan om overheerlijk vers brood mee naar huis te kunnen nemen. Of maak kennis met de streekeigen Slatmanskoek en al die andere lekkere lokale producten als bijvoorbeeld de honing van imker Buter en de lekkernijen van Bosman IJshoeve.

En wat er voor de kinderen te doen is?

Wat te denken van een rondrit met paard en wagen? Of genieten van aaibare kleindieren? Of een prijs winnen met het zo goed mogelijk op papier natekenen (het schetsen heet dat) van de lijnen van een kalf. Dat kan er allemaal.

O ja, hoe je er komt? Auto of fiets?

Neem met de auto op de N34 komend vanaf Coevorden de afslag Anerveen of rijdend vanaf Hardenberg-Oost op diezelfde N34 de afslag bij Gramsbergen richting Ane. Volg dan de pijlen van de Oogstdag.

Op de fiets kan dus ook. Maak er met een van de drie fietsroutes een mooi dagje uit van. Deze gratis fietsroutes zijn op drie plaatsen beschikbaar. In Coevorden bij TIP Het Arsenaal, in Hardenberg bij het Regio Informatiepunt aan Gedempte Haven 6 en in het Museum/Infocentrum Vechtdal aan het Meiboomplein in Gramsbergen.