Hardenberg

Bakkerij Slatman viert 125-jarig jubileum

Door de redactie

Op woensdag 20 februari viert Bakkerij Slatman uit Ane haar 125-jarig jubileum. Dit zal gevierd worden met een open huis en een koffietafel met heerlijke versgebakken broodjes, koffie of thee en/of een borrel. Iedereen is welkom om een kijkje te nemen en mee te genieten van het jubileum.

G.Brokelman

De historie Bakkerij Slatman begint met het vertrek van Herman Slatman naar Coevorden in de achttiende eeuw. Hij komt in de leer bij bakkerij Jansen in Coevorden aan de Bentheimerstraat. Na wat jaren daar gewerkt te hebben stapt hij over naar bakker Van der Hulst in Ane. Hij trouwt op 35-jarige leeftijd met Geziena van der Heide en zij vestigen zich dan zelfstandig vlak achter de molen te Ane. Zo rond 1922 zijn er plannen voor uitbreiding en zoon Johannes Henderikus zit dan al een poosje in het bedrijf en heeft trouwplannen met Berendina Roeloffina Hinnegies. Het bedrijf wordt een paar honderd meter verplaatst naar Ane B82, nu de Anerveenseweg 34, waarschijnlijk om beter bereikbaar zijn, en vanwege de ontwikkeling van het nieuwe dorp De Krim. In 1923 wordt het nieuwe pand betrokken. Dit wordt een winkel, bakkerij en woonhuis. "In 1960 nam mijn vader, Herman Slatman, het bedrijf over en bouwde hij dit verder uit samen met zijn vrouw Nine Seymonsbergen. Nine is dan gediplomeerd apotheekassistente, en voegt een wat vreemde bedrijfstak toe aan het bedrijf. Het wordt een bakkerij met een drogisterij-afdeling, ik denk de enige in ons land. Het maakt de inwoners en klanten niks uit, want de zelfgemaakte zalfjes doen het goed, en ook voor de boeren waren er diverse geneeskundige artikelen voor hun vee". De bakkerij blijft de hoofdmoot en groeit gestaag. Dat is zeker te danken aan de kruidkoek, de Originele Saksische kruidkoek, in de volksmond de 'Slatmans koek', Hierdoor groeide het aantal wederverkopers gestaag. De bakfiets en paard en wagen hebben tot ongeveer 1955 dienstgedaan, daarna kwam er een busje voor het bezorgen van het brood en aanverwante artikelen in de wekelijkse ventroutes huis aan huis, maar werd ook ingezet voor het beleveren van de 'koek'-klanten steeds verder in de regio. "In 1984 ben ik (Johannes Henderikus) toegetreden in het bedrijf, na eerst de Vakschool Wageningen met goed gevolg te hebben doorlopen. In 1990 ben ik getrouwd met Katharina Jager. We hebben het bedrijf overgenomen in 1993. In 1989 zijn wij gevraagd door de familie Zweers van bakkerij Zweers aan de Bruchterweg 67 in Hardenberg om tijdelijk hun brood te leveren want er was daar veel uitval door ziekte. Na een jaar waarin de toestand bij bakkerij Zweers niet verbeterde hebben wij eerst de winkel gehuurd en in 2004 het bedrijf en de panden met opstallen gekocht. Dus naast het leveren van brood aan wederverkopers runnen wij sinds 1990 een filiaal". Naast de verkoop in hun eigen winkels levert Slatman al vele jaren dagelijks brood en aanverwante artikelen aan enkele supermarkten.

Bakkerij Slatman is nu een modern en goed geoutilleerd bedrijf. "Wij zijn vele jaren aangesloten bij het NBC (Nederlands Bakkerij Centrum), NBOV (Nederlandse Bakkerij Ondernemers Vereniging), Gecertificeerd bij het SVVW (Stichting Voedsel Veiligheid inspectie Wageningen), ook is ons bedrijf al vele jaren een erkend leerbedrijf dat al menig vakman heeft mogen helpen opleiden".