Hardenberg

Baalderborg en InBeeld houden Open Huis in De Spinde

Door de redactie

Van voornamelijk zakelijk blauw/grijs naar betoverend kleurrijk en gezellig. Zo kun je de inrichting van het voormalige Rabobankpand aan De Spinde in één zin omschrijven. Een metamorfose die tot stand is gekomen met de intrek van de Baalderborg Groep en InBeeld in het pand. Beiden zijn ontzettend blij met het nieuwe onderkomen. Om die blijheid te delen en het publiek de mogelijkheid te bieden om te kijken wat er zoal in De Spinde gebeurt, wordt er een Open Huis gehouden. Iedereen is daarvoor welkom op vrijdag 5 juli, van 14.00 tot 17.00 uur.

In De Spinde heerst een opgetogen sfeer. Terwijl belangstellende bezoekers in en uit lopen wordt er in een creatieve hoek enthousiast gewerkt aan linten, die bij de opening doorgeknipt worden. Verderop zit een gezelschap aan de koffie het laatste nieuws door te nemen. Er klinkt gelach, de ontmoeting verloopt ontspannen. Ondertussen worden er in cadeauwinkel & kaarsenatelier 't Gilde goede zaken gedaan en legt een kunstenaar van ArtCrew de laatste hand aan zijn schilderij. Projectcoördinator Anne van den Hoek kijkt er met grote tevredenheid naar. Ze is met recht trots op wat er in de afgelopen vier jaar is bereikt met de creatieve coöperatie InBeeld, waarmee ze, samen met Carla Kampman, destijds begon als burgerinitiatief. "Een aarzelende start aan het Wilhelminaplein na de opheffing van de toenmalige KNSTSPR met drie à vier bezoekers op een ochtend. Een aantal dat voor InBeeld inmiddels is uitgegroeid naar zo'n vierhonderd bezoekers, verdeeld over negen dagdelen per week", licht Anne de ontwikkeling van InBeeld toe. Een ontwikkeling met als basis de vraag van De Baalderborg in 2015 om mee te werken aan een idee van ArtCrew voor een creatief centrum.

Baalderborg en InBeeld hebben elkaar ondertussen helemaal gevonden en vullen elkaar op unieke wijze aan. Het was dan ook niet verwonderlijk dat ze op zoek gingen naar een locatie waar ze gezamenlijk in konden toen bekend werd dat de huurcontracten op het Wilhelminaplein eindigden. "Het was een lang traject, maar uiteindelijk kregen we groen licht om het voormalige pand van de Rabobank voor minimaal twee jaar te betrekken. Het is een prachtige locatie, een mooie doorgang naar het winkelcentrum", prijst Robert van Putten van de Baalderborg Groep de nieuwe locatie op De Spinde. "In dit pand gaat het primair om het bijeenbrengen van de samenleving, te zorgen dat allerlei mensen met elkaar in contact komen. Respectvol en waardevol als dagbesteding, maar ook een locatie waar mensen ontmoeting kunnen hebben in een creatieve, inspirerende omgeving",licht Anne toe.

Hoe mooi, creatief en inspirerend die omgeving is, kan iedereen komen bekijken op 5 juli. Een feestelijke dag die voor alle participanten begint met een gezamenlijke lunch. Aansluitend is de officiële opening voor genodigden. Tussen 14.00 en 17.00 uur wordt er Open Huis gehouden en is iedereen van harte welkom. Tijdens het Open Huis krijgen de bezoekers een rondleiding en uitleg over de verschillende activiteiten.

Als 'blijvende' herinnering aan hun bezoek mogen alle gasten tijdens het Open Huis hun handafdruk plaatsen op de buitenmuur van De Spinde.