Coevorden

Auteur Rhodante Grip wint publieksprijs BoekGoud 'Prentenboeken'

Door de redactie

Het boek 'Astronautje Arthur' werd door het lezend publiek verkozen tot winnaar in het genre 'Prentenboeken'. Rhodante Grip, woonachtig in Coevorden, kreeg vrijdag 22 maart het felbegeerde BoekGoud overhandigd tijdens het Soester Boekenbal. Jaarlijks wordt als tegenhanger van het Boekenbal (voor gevestigde namen), de BoekGoud-prijs uitgereikt aan (veelal) debuterende auteurs.

De publieksprijs is de prijs van het lezende publiek. Ruim tienduizend enthousiaste lezers bepaalden wat de beste boeken van 2018 waren. Via een online verkiezing streden de boeken onderling om de winnaar te worden in hun eigen genre. De prijzen werden groots uitgereikt op het kantoor van de printing-on-demand-uitgeverij in Soest.

Rhodante Grip won de publieksprijs met het boek 'Astronautje Arthur - Een spannende zoektocht door de ruimte'. Enkele lovende woorden van de stemmers luidden: "Het is een eenvoudig, voor kinderen makkelijk lezend boek met aandoenlijke prenten. Ook voor voorlezen is het goed geschikt en de prenten nodigen uit tot vragen". "Ik vind het heel mooi hoe je wordt meegenomen door de ruimte door alleen een prachtig, duidelijk en mooi kinderboek".

Samenvatting boek

Arthur is een astronaut en heeft een nieuw ruimteschip gebouwd. Deze wil hij aan zijn beste vriend Jessie laten zien. Maar Jessie is weg. Op zoek naar Jessie komt Arthur langs allerlei vreemde planeten zoals Keu-ken, en zelfs langs een zwart gat. Zal Arthur Jessie kunnen vinden?

Over de auteur

Rhodante Grip (1996) heeft een passie voor lezen en tekenen. Schrijven is voor haar begonnen nadat ze was gestart met het schrijven van een boekenblog. Van jongs af aan keek zij omhoog naar de sterren en de wolken aan de hemel. De nachtelijke sterrenhemel en het heelal hebben Rhodante geïnspireerd om te schrijven en tekenen over Astronautje Arthur.

De publieksprijs

Alle boeken die in 2018 werden uitgegeven door de uitgeverij, maakten kans op de vakjuryprijs en de overall publieksprijs. De publieksstemming vond plaats via een online systeem waarbij lezers naast hun stem een onderbouwd oordeel achter moesten laten waarom dit boek de publieksprijs verdiende. Losstaand van deze publieksprijzen nomineerde de vakjury negen auteurs in drie categorieën.

De publieksprijs werd opgesplitst in twee ronden. In de eerste ronde werden er uiteindelijk winnaars verkozen in een eigen genre, in de tweede ronde werd er een overall publiekswinnaar bepaald, die met die titel uiteindelijk €750,- in de wacht sleepte. De overallwinnaar van de publieksprijs is geworden: Noa Pothoven met 'Winnen of Leren'.

Over de schrijversprijs BoekGoud

De BoekGoud-prijs is door Uitgeverij Boekscout in een nieuw jasje gestoken. De uitgeverij, die al meer dan tien jaar bestaat, wil met de prijs auteurs stimuleren om met hun schrijftalent aan de slag te gaan. BoekGoud geldt als een erkenning voor de prestaties van de deelnemende auteurs en heeft als doel schrijvers te stimuleren om hun creativiteit ten volle te benutten, te ontwikkelen en te etaleren en daarbij het plezier te ervaren dat met het schrijven samengaat.

"Deze prijzen gelden echt als de bevestiging voor het harde werk van de auteur", aldus Erwin de Haan, directeur van Uitgeverij Boekscout. "Ik ben blij dat wij zoveel verhalen het podium mogen geven dat het verdient. Wij laten hierbij onze onbevangenheid niet inperken door welk genre dan ook. Dus of het werk nu een roman, biografie, dichtbundel, prentenboek, chicklit of welk genre dan ook betreft, het wordt van harte welkom geheten."