Hardenberg

Asbestdaken Hardenberg online in beeld

Door de redactie

Inwoners van de gemeente Hardenberg kunnen via de website overijssel.asbestdakenkaart.nl bekijken of het dak van hun woning of schuur mogelijk asbest bevat. De online kaart is gemaakt door de provincie Overijssel en wordt door de gemeente Hardenberg bijgehouden.

De regering werkt aan een verbod op asbestdaken. De Tweede Kamer heeft al ingestemd met het wetsvoorstel. Als de Eerste Kamer ook instemt met de wet, zijn asbestdaken vanaf 2025 verboden. Pandeigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor het tijdig vervangen van het asbestdak. De asbestdakenkaart kan daarbij helpen.

Op de online kaart kan iedere dakeigenaar bekijken of zijn dak asbestverdacht is. Door het adres in te voeren is direct te zien of een dak als niet verdacht, deels verdacht of verdacht is aangemerkt.

Bovendien is er waar mogelijk een koppeling gemaakt met de zonnekaart. Zo zien dakeigenaren direct of het mogelijk is om zonnepanelen te plaatsen wanneer het asbestdak wordt vervangen.

De kaart is gemaakt op basis van luchtfoto's en kan door de automatische verwerking mogelijk fouten bevatten. De individuele dakeigenaren hebben daarom direct de optie om te reageren en eventuele onjuistheden door te geven. Ook kunnen zij aangeven of het dak wordt gesaneerd of al is gesaneerd. De gemeente Hardenberg controleert deze reactie en brengt de wijzigingen aan in de kaart. De asbestdakenkaart wordt aan de hand van die wijzigingen maandelijks geactualiseerd. "Bovendien kan het ook voordelen hebben. Zo kun je op de online kaart direct zien of je buren te maken hebben met een asbest op het dak van hun woning of schuur. Als je buren ook asbest hebben zou je samen kunnen saneren, dat scheelt kosten", aldus wethouder Jan ten Kate.

Met de asbestdakenkaart hopen Povincie en gemeenten dakeigenaren met een asbestdak te stimuleren hun dak aan te pakken. Ook kunnen provincie en gemeenten met de asbestdakenkaart de sanering of vervanging van asbestdaken monitoren. De asbestdakenkaart is te raadplegen via http://overijsssel.asbestda kenkaart.nl. Op de website staat uitleg over hoe de kaart werkt en wat een dakeigenaar moet doen bij een asbestverdacht dak.