Hardenberg

Anouck Nuyen naar NK Dressuur

Door de redactie

Op het Nederlands Kampioenschap Dressuur, dat op vrijdag 8 maart wordt gehouden in Ermelo, komt ook een combinatie uit de gemeente Hardenberg in actie. De 23-jarige Anouck Nuyen uit Sibculo werd op 2 februari met haar paard Just as Easy Overijssels kampioen en kwalificeerde zich daarmee voor het NK.

Anouck, die rijdt voor De Horstlinde in Hengelo, komt met de 4,5 jaar jonge merrie Just as Easy uit in de L2 dressuur, wat best bijzonder is voor zo'n jong paard. "Twee klassen lager zou logisch zijn, gezien haar leeftijd, maar omdat ik met mijn andere paard Espresso, een tienjarige ruin, in de klasse ZZ-zwaar rijd, mag ik zelf niet op een lager niveau rijden dan L2". Des te opmerkelijker zijn de goede prestaties die ze dit seizoen met Just as Easy neerzette in deze klasse: van de zestien proeven won ze er veertien, bij de andere twee proeven eindigde ze als tweede. In december won ze de Gulden Spoor Bokaal van Hardenberg, in januari werd ze kampioen van de Kring Twente en op 2 februari volgde het kampioenschap van Overijssel. Vanwege de goede resultaten rijdt ze vanaf april een klasse hoger, in de M1.

Dankzij haar provinciale titel mag ze bovendien uitkomen op het NK in Ermelo. Wat haar kansen daar zijn kan ze moeilijk inschatten: "Ik heb namelijk geen idee hoe goed de tegenstanders zijn. Als ik hier in de regio rij, kom ik vaak dezelfde tegenstanders tegen. Hier ken ik de concurrentie dus aardig goed. De tegenstanders op het NK zijn mij echter onbekend, ik kan dus niet vooraf inschatten wat de kans op succes is, maar ik hoop op een mooie plek".

Niet forceren

Wat het succes extra glans geeft, is dat Anouck Just as Easy zelf opleidt. "Ze is bij ons in Sibculo geboren. We hebben haar zadelmak gemaakt toen ze drie was en zijn vervolgens rustig aan begonnen met trainen, één keer in de paar dagen rustig rijden. Nog steeds berijd ik haar niet elke dag. Ze is nog niet volgroeid, ze moet haar spieren en rug nog meer ontwikkelen. Het is belangrijk om daar de tijd voor te nemen". Voor het komende NK zal ze dan ook niet heel veel anders doen in de voorbereiding. "Ik wil niets forceren, er geen druk op leggen. Ik heb wel een extra les ingepland bij Loes Corsel in Coevorden, bij wie ik zelf trainingen volg. Dan gaat het om de puntjes op de i te zetten in de oefeningen die we op het NK gaan rijden".

Anouck heeft er alle vertrouwen in dat Just as Easy het goed gaat doen, zowel op het NK als komend seizoen in de M1. Zoveel zelfs dat Anouck in de M1 wel durft te gaan voor het kampioenschap. "Just as Easy doet het nu hartstikke goed en ik ben ervan overtuigd dat ze een stapje hoger goed aankan. In het begin moeten we misschien eerst een stapje terug doen qua resultaten, maar ze kan wel stappen maken, ze heeft potentie".