Hardenberg

Amira Perfors overhandigt eetbare beker

Door de redactie

Je kent het waarschijnlijk wel, al die plastic bekertjes die overal op de grond liggen tijdens en na festivals en evenementen. Dit was de aanleiding tot het duurzame bekertje dat Amira Perfors, 18 jaar, uit Hardenberg woensdag 4 december in het gemeentehuis van Hardenberg introduceerde.

U zult zich wel afvragen wat er zo speciaal aan dat bekertje is, nou je kunt hem nadat je eruit gedronken hebt, gewoon lekker opeten. Een perfecte oplossing voor wegwerpplastic en afval dus. Het kost geen moeite om hem weg te gooien of terug te brengen voor statiegeld, nee in plaats daarvan heb je een soort koekje bij je drankje.

Eetbare beker

"De eetbare bekers zijn een vrij nieuw product, dat nog vrij onbekend is in Nederland en nog bijna niet gebruikt wordt. Waarom zouden we nu juist deze bekers moeten gaan gebruiken? Het is een duurzaam product en heeft heel veel voordelen ten opzichte van andere soorten bekers. De eetbare beker hoeft namelijk niet gecomposteerd te worden in composteer machines zoals andere duurzame bekers en afwassen is ook niet nodig zoals de statiegeldbekers. Deze nieuwe bekers besparen daardoor energie, water en moeite", vertelt Amira.

"De eetbare bekers smaken als een soort ijshoorntje. Ze zijn gemaakt van natuurlijke granen en zijn veganistisch. Ze blijven zo'n 40 minuten knapperig met koffie erin. De bekers zijn niet alleen te gebruiken voor koffie, maar ze zijn ook geschikt voor koude dranken. En nadat je je drankje opgedronken hebt, kun je het bekertje lekker opeten. Mocht iemand het toch in zijn hoofd halen om het bekertje op de grond te gooien, dan is dat ook zeker geen ramp. Het bekertje wordt dan direct door dieren opgegeten of binnen een zeer korte tijd afgebroken door de natuur".

Mooie manier om afval terug te dringen

Woensdag liet Amira Perfors, 18 jaar, de heer ten Kate, de wethouder van duurzaamheid van de gemeente Hardenberg en Romano Boshove, fractievoorzitter van GroenLinks Hardenberg, kennismaken met deze nieuwe eetbare bekers. Beide waren erg enthousiast over de eetbare bekers en vonden het een hele mooie manier om afval terug te dringen.

Natuurlijk zijn de bekers ook getest. Het was een succes want de bekers smaakten goed. Wethouder ten Kate en Romano Boshove waren erg positief over de nieuwe duurzame bekers. "We zien zeker de mogelijkheid om deze bekers in het gemeentehuis van Hardenberg te gaan gebruiken", aldus wethouder ten Kate.

Volgens Amira zou het een heel goed idee zijn als de bekers in het gemeentehuis gebruikt gaan worden. Amira hoopt dat de eetbare beker op meerdere plekken in de gemeente Hardenberg en ook landelijk gebruikt gaan worden. Er is in het gemeentehuis in ieder geval positief gereageerd en wie weet wordt het eetbare bekertje daar binnenkort wel in gebruik genomen.

Lees De Toren & De Toren van Twenterand online.Weer