Hardenberg

Alfa-college en Röpcke-Zweers bedenken ludieke actie

Door de redactie

Spelletjes doen, koffie en thee inschenken of patiënten voorzien van een leuk boek; op 20 november werden de patiënten van het Röpcke-Zweers ziekenhuis in Hardenberg heerlijk in de watten gelegd door studenten Verpleegkunde van Alfa-college Hardenberg.

Terwijl elders in het land door diverse ziekenhuizen werd meegedaan aan de landelijke CAO-stakingsdag, bedachten studenten Verpleegkunde, samen met de zorgmedewerkers van het ziekenhuis, andere, ludieke acties.

Alle geplande en ongeplande zorg ging door, maar er werden publieksvriendelijke acties georganiseerd om te laten zien dat de ziekenhuismedewerkers de staking desondanks wél steunden.

De acties

In de hal van het ziekenhuis waren diverse stands aanwezig waar onder andere aandacht werd gevraagd voor verlaging van de werkdruk en een verhoging van het salaris. Eerstejaars studenten Verpleegkunde droegen hun steentje bij door patiënten voor te lezen uit een leuk boek, hun nagels te lakken, handen te masseren, of gezellig een spel te spelen. Ze verdeelden zichzelf in twee groepen, zodat er zowel 's ochtends als 's middags patiënten in het zonnetje gezet konden worden.

Begeleidend docenten Joke Espeldoorn en Herma Potgieter van Alfa-college Hardenberg kijken terug op een geslaagde dag, waarop ook een aantal vierdejaars studenten Verpleegkunde hielpen in het begeleiden van de eerstejaars studenten. "We vinden het fantastisch dat de studenten dit voor deze patiënten hebben gedaan", zegt Joke. "Ik ben verrast dat de mbo'ers zelf deze creatieve invulling hebben gegeven aan de actie."

Ook Sietske de Vries, leidinggevende bij het Röpcke-Zweers ziekenhuis, is enorm enthousiast over de bijdrage van de studenten. De acties leverden overigens geen verstoring op van de patiëntenzorg.