Hardenberg

Albert, een zwembad icoon

Door de redactie

Zwembad Hattemat in Gramsbergen en coördinator Albert van der Veen waren zo'n 40 jaar onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Vorig jaar kreeg Albert (61) de kans om binnen de gemeente Hardenberg die prachtige loopbaan in te ruilen voor de functie van gemeentebode.

"Ondanks dat ik er heel goed over nagedacht had om die stap te gaan zetten, was het in het begin toch wel even slikken. Je laat immers wel wat achter je, maar gelukkig kan ik vrijwillig nog wel het een en ander blijven doen. Ik stuur de groenploeg aan, we doen samen allerlei andere klusjes en ik had een coördinerende rol bij het tot stand komen van het nieuwe Spray Park voor de jongste badgastjes. Het bad wil immers voor jong en oud alles blijven bieden. Ik denk mee aan de ontwikkeling, aan de toekomst waarin we voortdurend blijven zoeken naar evenwicht voor ieders zwem- en badplezier. Zo hebben we nu in beraad om het vuurtorentje te gaan vernieuwen".

Afscheid

Paulien Reinders is een van de collega's. Zij heeft zo'n 30 jaar met Albert samengewerkt. "Albert was het gezicht van Zwembad Hattemat. Zijn inzet en betrokkenheid zijn van onschatbare waarde. Hij was een fijne collega, waar je altijd op kon rekenen. Iemand met hart voor de zaak!" Albert's omgang met de mensen, zijn bescheidenheid en zijn collegialiteit maken een dankmoment op zijn plaats. A.s. vrijdag 23 augustus is er van 16.30 tot 18.30 uur een afscheidsreceptie in het Hattematbad. Iedereen die Albert wil bedanken is van harte welkom. Nadat Albert na zijn sportopleiding en na zijn diensttijd al allerlei hand- en spandiensten verrichte, kwam hij in '86 in vaste dienst van de gemeente. "De periode van schoonmaak en voorbereiding van de opening van de beide buiten zwembaden in Gramsbergen en De Krim toen nog, vond ik altijd een geweldige periode. Het was met de buitendienst niet alleen gezellig om het te doen maar je ziet ook resultaat van je werk. Met mooi schoon, helder water, met een bad klaar voor een nieuw seizoen".

Van niks tot helemaal watervrij

Bescheiden als Albert altijd is, vertelt hij dat hij het zwemlessen geven toch wel het mooiste onderdeel van zijn werk vond. "Het persoonlijke contact met de mensen, het streven om jong en oud in de relatief korte tijd van het buitenseizoen (met soms tot 3 lessen per week) een zwemdiploma te kunnen uitreiken, dat deed bij mij altijd wel wat. 'Van niks tot watervrij', dan zie je resultaat van je werk". Er wordt een foto gemaakt midden tussen de twee grote baden. Albert: "Deze strategische plek was altijd mijn centrale punt om toezicht uit te oefenen. Dat toezicht nam ik altijd heel serieus, een behoorlijke verantwoordelijkheid. Tijdens de hitteperiode van een paar weken geleden krioelden er soms 1300 tot 1400 man in het bad. Dat heb ik ook meegemaakt en op zulke momenten weet je nooit zeker of alles goed gaat. Je doet je best maar je kunt nooit alles tegelijk overzien en voorkomen. Gelukkig konden we na elk seizoen de conclusie trekken dat het goed gegaan was en er geen ernstige dingen waren voorgevallen".

Mooie dingen en toch ook zorg

Albert geniet ook van mensen die op hogere leeftijd nog hun zwemdiploma halen zoals een vrouw van 72 die nog 10 jaar lang met haar A-diploma veel zwemplezier gehad heeft. Hij heeft respect voor een iemand van 91 die bij de opening 's ochtends als eerste voor het hek staat om te gaan zwemmen. Of voor die vaste groep ochtendzwemmers die er altijd zijn. Zorg heeft hij over de kwaliteit van de eisen die aan het zwemdiploma gesteld worden. "Die zijn landelijk niet altijd hetzelfde en verschillen naar de soorten zwem accommodaties. Dat zie ik onmiddellijk aan de mindere zwemkunsten in het water. Vaak heb ik zwemmers daarop moeten attenderen".