Hardenberg

Afscheid van uroloog Hassankhan

Door de redactie

Sinds 1994 werkte uroloog Roy Hassankhan in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis van Saxenburgh. Op 1 oktober jongstleden, na precies 25 jaar dienstverband, nam deze markante man en gerenommeerde arts afscheid en ging hij met pensioen. Hij heeft veel betekend voor patiënten en voor het vakgebied urologie. Op 30 oktober neemt dokter Hassankhan afscheid. Patiënten hebben dan de gelegenheid om hem de hand te schudden tussen 16.00 en 18.00 uur in Herberg De Bokkepruik, Hessenweg 7 in Hardenberg. Afscheid van de grondlegger die de urologie in Hardenberg op hoog niveau achterlaat.

Urologie is het specialisme dat zich bezighoudt met aandoeningen van de urinewegen bij vrouw, man en kind, zoals de nieren, blaas, prostaat en de mannelijke geslachtsorganen. De klachten die hierbij horen zijn plasklachten, incontinentie, urineweginfecties of nierstenen. Ook behandelt de uroloog kwaadaardige tumoren van nieren, blaas testis, penis en prostaat. Urologie is een 'snijdend' specialisme, dat betekent dat de uroloog naast diagnostisch onderzoek ook zelf operatieve behandelingen uitvoert.

Urologie staat als een huis

In 1994 werd Roy Hassankhan door de directie van het Röpcke-Zweers Ziekenhuis, onderdeel van Saxenburgh, naar Hardenberg gehaald om moderne urologie op te zetten. "Dat is gelukt" zegt Roy Hassankhan met een grote glimlach op zijn gezicht vanaf zijn privé-adres waar hij vakantie viert, vooruitlopend op zijn pensionering. "Inwoners kunnen bij ons terecht voor alle urologische behandelingen en nabehandelingen die nodig zijn. Ze hoeven de regio niet uit. Zeer specialistische behandelingen worden uitgevoerd door één van de ziekenhuizen waar we mee samenwerken. De urologie in Hardenberg staat als een huis. Daar ben ik trots op. Ik ben net met pensioen aar mijn vier collega-urologen verstaan niet alleen hun vak, ze hebben ook de ambitie om het verder uit te dragen, dus ik ga met een gerust hart weg. En als ze me een keer nodig hebben, help ik graag. Urologie blijft een boeiend vak".

Mooie kink in de kabel

Op 19-jarige leeftijd kwam Roy naar Nederland om in Leiden geneeskunde te studeren. Taalproblemen had hij niet. "In Suriname heb ik alle vakken gehad die hier in Nederland ook op school werden onderwezen. Suriname is tropisch Nederland. Mijn plan was om hier twee jaar te blijven en dan terug te keren naar Suriname. Maar er kwam een mooie kink in de kabel: een mooie vrouw die nu al 47 jaar mijn vrouw is. Samen zijn we in Nederland gebleven. Het kostte veel tijd en energie om niet alleen urologie op te zetten maar ook naar een hoog niveau te tillen. In mijn vrije tijd volgde ik cursus. Dat had veel invloed op mijn privéleven maar gelukkig stond mijn vrouw daar 200 procent achter, anders had het niet gekund.

Gouden handen

Ik heb hier de laparoscopie geïntroduceerd. Dan verwijder je blaas-, prostaat- of nierkanker met behulp van een kijkoperatie en wordt een minder grote snede gemaakt dan bij een gewone operatie. Zo'n kijkoperatie is een grote operatie. Ik heb veel samengewerkt met uroloog Knipscheer. We hadden ook een goed team met tal van uitstekende verpleegkundigen waardoor ik veel patiënten kon helpen. Sommige patiënten zeiden tegen mij: "U heeft me van klachten afgeholpen, u heeft gouden handen maar dan pakte ik hun handen en zei: '"Deze handen van mij zijn niet anders dan die van u. Deze handen hebben rijst geplant op het platteland van Suriname en nu werk en woon ik hier op het platteland in Nederland. Een deel van de klachten konden en kunnen patiënten zelf verhelpen door simpelweg meer water te drinken. Daarmee genezen ze zichzelf als het ware."

Vier gespecialiseerde urologen

De urologische zorg die Roy Hassankhan heeft opgezet, wordt voortgezet door vier gespecialiseerde urologen. Urologie en seksuologie Helena Nugteren is uroloog-seksuoloog en behandelt, naast patiënten met urologische ziektebeelden ook patiënten met problemen op seksueel gebied. Voorbeelden hiervan zijn erectiestoornissen of verminderd seksueel verlangen. Luc Roelofs is als uroloog gespecialiseerd in oncologie, met name prostaatkanker. "Prostaatkanker komt vaak voor op latere leeftijd , vanaf ongeveer 55 jaar en ouder, is een langzaam groeiende kankersoort en geeft pas in een laat stadium klachten", licht Luc Roelofs toe. "Zowel naar Nederlandse als internationale maatstaven gemeten biedt Saxenburgh een hoog kwaliteitsniveau. Robot-operaties Luc heeft zich bekwaamd in robotchirurgie (operaties via de Da Vinci operatierobot), waarbij hij zelf de robot bedient en zeer nauwkeurig kan opereren en de kans op onbedoelde weefselschade wordt verkleind.

Uroloog Jikke Bootsma werkt ook via de regiovakgroep die in totaal uit 12 urologen bestaat. De regiovakgroep verzorgt de urologie in de ziekenhuizen in Hardenberg, Emmen, Hoogeveen, Stadskanaal en Assen. Doordat de het te kostbaar is om voor alle locaties alle dure apparatuur aan te schaffen, staat op de ene locatie apparatuur voor diagnostiek en op de andere locatie apparatuur voor operaties. Zo kunnen we voor patiënten vrijwel alle urologische behandelingen in de regio uitvoeren.

Jikke behandelt naast algemene urologie nierstenen, niet-ingedaalde teelballetjes bij jongens, urineweginfecties en incontinentie. Daarnaast leidt ze co-assistenten en physician-assistants op. "Sommige vrouwen lopen bijvoorbeeld na hun bevalling erg lang door met urine-incontentie. Maar het is niet zo dat urine-incontinentie erbij hoort en een vrouw het maar gewoon moet accepteren. In sommige gevallen is urine-incontinentie niet volledig te verhelpen, maar wel sterk te verminderen. Een bezoek aan de huisarts of uroloog loont dus", legt Jikke uit. De verbindingsschakel Physician assistant Suzanne van Ruiten heeft jarenlange ervaring als SEH-verpleegkundige, wilde een nieuwe uitdaging en is nu in het tweede opleidingsjaar. Haar opleider is uroloog Jikke Bootsma, maar de opleiding wordt natuurlijk door alle urologen verzorgd. Een physician assistant is een medisch zorgprofessional die op een zelfstandige en structurele wijze medische taken overneemt van een medisch specialist, samenwerkt met medische specialisten en huisartsen en de zelfstandige bevoegdheid heeft voor een aantal voorbehouden handelingen. Suzanne werkt full time in Hardenberg en is de verbindingsschakel tussen de urologen. Goos Takens is met ruim 20 jaar ervaring als uroloog de jongste aanwinst op de urologie-afdeling.