Hardenberg

50PLUS pleit voor pilot Open Hiring

Door de redactie

De fractie van 50PLUS-Hardenberg wil dat de gemeente Hardenberg een pilot start met 'Open Hiring'. Daarbij nemen bedrijven mensen in dienst zonder voorafgaand sollicitatiegesprek of cv cv en ongeacht opleiding en ervaring. Zo komen ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk.

Het Amerikaanse Greyston Bakery introduceerde dit jaar Open Hiring in Nederland. Wie bij het bedrijf wil werken, hoeft alleen zijn of haar naam en telefoonnummer bij het bedrijf achterlaten en de eerstvolgende baan die vrijkomt is voor de persoon bovenaan de lijst. Nieuwe werknemers krijgen een maand de tijd om zich in de praktijk te bewijzen. Al doende behalen ze punten en bij een bepaald aantal punten krijgen ze de verantwoordelijkheden en vrijheden van vaste werknemers. Op 24 september is er in de Tweede Kamer een motie aangenomen met betrekking tot Open Hiring, die namens 50PLUS was ingebracht en is gesteund door D66.

50PLUS ziet in Open Hiring een manier om het tekort aan arbeidskrachten terug te dringen. Volgens de partij is de arbeidsmarkt te ver doorgeschoten in het eisen van indrukwekkende cv's met formele kwalificaties, jaren werkervaring en het uitsluitend op papier zoeken naar het 'schaap met de vijf poten'. Daardoor blijven gouden kansen liggen. "Waarom niet op iedere website behalve vacatures ook de mogelijkheid voor een simpele invulmogelijkheid van naam en telefoonnummer. Zo geef je jong en oud met een open blik en zonder vooroordeel een kans", aldus 50PLUS.

Pilot in Hardenberg?

50PLUS-Hardenberg ziet ook in Hardenberg kansen om op deze manier mensen aan werk te helpen en bedrijven aan personeel te helpen. De fractie vraagt aan het college of het bereid is een pilot te starten en bedrijven wil zoeken die willen meedoen met deze eenvoudige manier van personeel werven. Daarnaast wil 50PLUS graag weten op welke termijn het college denkt deze pilot te kunnen starten als het hieraan wil mee werken en ¿ als het college geen pilot wil starten ¿ wat daar dan de reden van is.