Hardenberg

200 jaar rooms katholiek leven rond Dedemsvaart

Door de redactie

Een jubileumboek over de St.Vituskerk in Dedemsvaart. Dat moet wel een saai verhaal zijn. Laten we maar proberen er een leuk vlot boekje van te maken. Dat was de opgave drie jaar geleden. Maar de archieven gaven onverwacht een heel ander verhaal prijs, waardoor het boek, met meer dan 250 geïllustreerde bladzijden op A4-formaat een flinke pil, een allerminst saai boek is geworden.

 

Het boek verhaalt niet alleen over de pastoors van Dedemsvaart en de paar welgestelde families die de scepter zwaaiden in de parochie: de gehele katholieke bevolking komt langs terwijl de veenkolonie Dedemsvaart groeit. De genen van de veenarbeiders uit Duitsland, de kanaalgravers uit Holland en die van de ambtenaren en ontslagen bedelaars uit Ommerschans werden hier gemengd met die van de katholieke eigenheimers uit Salland. De parochianen smeekten rond 1855 verlost te worden van hun onzedelijke pastoor Schuttelaar, maar brachten wel het geld bij elkaar voor een prachtige nieuwe gotische kerk in 1875 en alle ontwikkelingen in het kader van het Rijke Roomse Leven die daarna volgden, met als hoogtepunt de uitbreiding van de kerk in 1930. Ook is in het boek veel plaats ingeruimd voor de armenzorg in de parochie.

Het boek laat verder de ontwikkeling in de 20e eeuw zien naar de kerk van nu, die gedragen wordt door 170 vrijwilligers die er tot op de dag van vandaag in zijn geslaagd de kerk als goede rentmeesters te beheren. De titel van het boek, "God zegene de Vaart!" zijn de laatste woorden van pastoor Akkerman in het notulenboek van het kerkbestuur bij zijn afscheid in 1934.

Het boek is niet exclusief bestemd voor de katholieke bevolking van Dedemsvaart; iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van deze regio en in de papieren schatten die in archieven verborgen liggen, zal het boek met plezier lezen en als naslagwerk in de boekenkast zetten.

Op de websites www.emmanuelparochie.nl/dedemsvaart/ en www.bonmama.nl is meer informatie over het boek te vinden en kunt U tot 15 oktober uw exemplaar reserveren. Het boek zal niet via de boekhandel verkrijgbaar zijn.