Afbeelding

Hèhè...

wo 30 augustus 2023 even sToren

“Hèhè, we zijn weer thuis!” We sluiten de vakantie ermee af en pakken het gewone leven ermee op. Vakantie, maar waarom eigenlijk? Op zoek naar nieuwe ervaringen? Onbekende culturen, nieuwe mensen, prachtige landschappen? Worden je hersenen leniger van nieuwe ervaringen? Word je bevrijd van je mentale ballast? Ach, hou nou toch op & schei nou toch uit. Vakantie is een middel om te ontdekken dat het thuis nog niet zo slecht is. Vakantie en met name vakantieleed, maakt de rest van het jaar de dagelijkse sleur dragelijk.

Wat zegt de wetenschap hierover? Nijmeegse onderzoekers stellen o.a. vast dat bij sommige mensen de gedachte aan vakantie alleen al tot vakantiestress leidt. Vakantie levert spanningen met de partner op. Opeens zit je dag en nacht bij elkaar op de lip. Hoera, maar niet heus. Jaarlijks krijgen vakantie-alarmcentrales honderden meldingen van vakantiegangers die last hebben van aandoeningen als slapeloosheid, angststoornissen, lusteloosheid en waandenkbeelden. Psychologen vermoeden dat vakanties een aanslag doen op lichaam en geest van vakantiegangers.

Wat heet! zullen vakantiegangers in Griekenland tegen elkaar hebben verzucht. Tweedegraads brandwonden op schouders, rug en voetzolen van het op de vlucht zijn voor de brandende zon en de brandende bossen

In Italië stonden autobezitters poffertjes te bakken op hun eigen autodak dankzij hagelstenen als tennisballen. Het leek wel een Bijbelse plaag. Je verheugt je op een coole kermisattractie en zit dan urenlang vast op tientallen meters hoogte. Je doet het bijna in je broek, maar uit coulance met al die mensen die reikhalzend onder je staan knijp je de billen samen.
Bert Visscher vatte vakantie kort samen: “Schijten in een gat in de grond; ik heb thuis een porseleinen Sphinx van 30.000 piek..”

Het rare is, en dat doet de tijd, die filtert en poetst de nare herinneringen weg, dat we al heel snel weer gaan uitzien naar volgende vakantie. Oud en nieuw, dat is zo’n keerpunt in het jaar. Dan kunnen we het tentdoek alweer ruiken en de tentstokken alweer voelen. En kopen we alvast een blik campingboter…

Afbeelding
alfa-college zet in op mentale gezondheid studenten Nieuws Ingezonden 18 minuten geleden
Afbeelding
PCBS De Hoekstee viert eeuwfeest Hardenberg 58 minuten geleden
Afbeelding
Scheidsrechters graag!!!! Hardenberg 1 uur geleden
Karin van Dijk
Oudjes even sToren 1 uur geleden
Afbeelding
Andere koers.nu Hardenberg 2 uur geleden