Afbeelding

Ciao

wo 19 juli 2023 even sToren

Het is wel even wennen, en voelt gek: we zijn voor het eerst vroeg in de zomer op vakantie terwijl half Nederland juist nog even door ploetert. Ik laat Facebook twee weken links liggen en probeer uit alle macht niet te reageren op de vele berichten die in allerlei groepsappjes opploppen.

We zijn beland op de grens van Zwitserland met Italië: heerlijk zonnig weer en middenin de bergen. De camping is typisch Italiaans: de chalets staan hutje mutje bij elkaar, en soms om een oude caravan heen gebouwd. Elk chalet heeft een eigen stenen barbecue en er zijn vooral Italianen aanwezig. En aanwezig zijn ze: veelal oude omaatjes en opaatjes die elkaar luidruchtig elke ochtend met “Ciao!” begroeten en bij elkaar koffie gaan drinken. Ze hebben alle tijd. Vooral de oma’s bekommeren zich om de hele familie: lekkere dingen klaarmaken en uitdelen en allerlei vrienden en familieleden met jonge kinderen ontvangen.

Als toeschouwer geniet ik enorm van die gezelligheid en vrolijkheid. Onze buurman heet Mario en de overbuurman heet Luigi, en samen met buurman Angelo doen ze allerlei klusjes voor elkaar waarbij ze veel lol hebben. Rond een uur of zes lopen de Italianen in hun allermooiste badjas met een fles shampoo naar het douchegebouw. Heerlijk opgefrist starten ze met het eten klaarmaken. Op de plaatselijke markt ontmoeten de plaatselijke Italianen elkaar ook allemaal. (Het is net Dedemsvaart op woensdagochtend) 

Elk klein kindje is ‘Bellisimo!’ en ze duiken met hun hoofden in de kinderwagens om het moois er vanaf te kijken. Wij worden natuurlijk gelijk gespot als toerist en mogen bij een lokaal kraampje allerlei stukjes kaas en worst proeven. Nadat we 3 kazen en een worst hebben afgerekend snappen we waarom ze ons moesten hebben: maar liefst 78 Euro moesten we afrekenen. Het is toch net Nederland: overal waar geen prijzen bij staan is altijd duur!

Het is wel genieten met een grote G. 

En terwijl hier het onweer losbarst en we vanaf een restaurantje in de stromende regen terugfietsen naar de camping lees ik doorweekt toch nog even het nieuws. Het kabinet is blijkbaar gevallen. Ik ga me er nu niet druk om maken: dat komt straks thuis wel weer. Ik gun jullie ook allemaal tijd om op te laden: of je nu weggaat of thuisblijft. 

Ciao!

Column even sToren wordt verzorgd door Henk Leemhuis, Karin van Dijk, Bert Nonkes, Adrian Verbree en Rudi Bults.

Afbeelding
OV-inloopspreekuren 'Ervaar het Openbaar Vervoer' Hardenberg 30 minuten geleden
Afbeelding
'Super die super Super' Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
'Feest der Herkenning' in Het Punt Twenterand 19 uur geleden
Afbeelding
Uitslag sjoelen Hardenberg gisteren
Afbeelding
Sjoelers in actie Hardenberg 23 feb, 11:26