Afbeelding

Over ooit, nu en nooit

wo 28 juni 2023 even sToren

Ik heb te doen met jonge ouders. Vroeger kon je je kind in rust opvoeden. Je deed alsof je luisterde naar de tips van je schoonmoeder en ging je gang. Er was een blad, ´Ouders van Nu´, dat je onrustig wilde maken: geef ik mijn kind genoeg aandacht, praat het genoeg, waarom kan het - het is verdikkeme al anderhalf - nog steeds geen worteltrekken? Wij lazen het niet en onze kinderen trokken wortels bij het leven. Vooral ontijdig uit mijn volkstuin, maar toch. Tegenwoordig wordt een jonge ouder via allerlei sociale media onzeker gemaakt. ´Momfluencers´ lispelen vanaf hun glossy botoxlippen onnozelheden over hun spruit die gretig worden ingedronken door het onzeker jongvolk.

Vroeger mikte je je kinderen op de achterbank van je Deux Chevaux of R4, en gezien de royale omvang van de gezinnen destijds kwam het zaakje dan vanzelf klem te zitten. Tegenwoordig moet elke snottebel individueel worden vastgegespt in iets dat het midden houdt tussen een maanlander en een extra hypotheek. Geen wonder dat de gezinnen steeds kleiner worden. Maar ik heb vooral met ze te doen omdat wij het leven zo hebben ingericht dat veel van hen gedwongen worden hun kind aan kinderopvang en aanverwante constructies af te staan. De zorg daar is ongetwijfeld liefdevol, maar het loutere feit dat jij je hummel die zich binnen een paar jaar zal ontpoppen tot een onmogelijke puber in deze voorbijvliegende  ´goldilockjaren´ aan derden moet afstaan is hartverscheurend.

Dat dat ons bespaard is gebleven… En onze kinderen!  Gea was, tot ze gingen puberen, gewoon thuis. Op een dag fietste ik door Gramsbergen met onze jongste achterop. We passeerden een kinderopvang: pakweg twintig kinderen achter een aftastering te midden van kleurrijk plastic en een zandbak  .Mijn Jasper van drie onderbrak zijn worteltrekkende gedachtegang en vroeg ´Pap, wat is dat?´ Ik zei: ´Daar gaan de kinderen naartoe als hun papa en mama moeten werken.´Stilte. Een diepe zucht en toen: ´Hoef ik daar nooit heen?´Zelden voelde ik me een geslaagder vader dan toen ik uit de grond van mijn hart teruggaf: ´Nee jongen, daar hoef jij nóóit naartoe.´ 

Adrian Verbree

Afbeelding
Brandweer rukt uit voor kortsluiting in stopcontact in pand Bergentheim Hardenberg 9 uur geleden
Afbeelding
Zonnebloem Bergentheim viert gezellige middag in Mariënberg Hardenberg 10 uur geleden
Afbeelding
Aanvragen bijdrage voor amateurkunstverenigingen Hardenberg 13 uur geleden
Afbeelding
'Kerkdienst in onze moodersproake' Twenterand 15 uur geleden
Afbeelding
De Boombouw - Wintermarathon Ommen 19 uur geleden