Vizier op Twenterand

Vrijheid!
Dit jaar vieren en gedenken wij in Nederland dat de bevrijding in 1945 kwam en we sindsdien al 75 jaar in vrijheid in dit land kunnen leven. De VVD is groot voorstander van aandacht aan die vrijheid en wil onder de aandacht brengen dat die vrijheid niet vanzelfsprekend is. 75 jaar is een zo lange tijd dat de meesten van ons al niet meer aan den lijve hebben ondervonden wat oorlog is. De gruwelijkheden die oorlog met zich mee brengt mogen we niet vergeten. De offers die gebracht zijn om ons vrijheid te brengen zijn groot. Daarom zal er in dit jaar in Nederland groots aandacht worden geschonken aan 75 jaar vrijheid. In heel het land en ook de rest van Europa zijn vele plechtigheden en activiteiten in het kader van 75 jaar vrijheid. Hier is ook al veel over te lezen in de diverse kranten. Ook in Twenterand zijn er diverse activiteiten. Deze worden gepubliceerd op de websitepagina van de gemeente Twenterand alsmede op de facebookpagina. Daarnaast zijn er diverse websites en facebookpagina’s ingericht over dit onderwerp. Als voorbeeld de pagina ‘Overijssel viert vrijheid’ en de facebookpagina ‘Vriezenveen 75 jaar vrij!’
Twee voorbeelden van bijzondere evenementen in Twenterand. In Den Ham is men druk bezig met het in elkaar zetten van de voorstelling; ‘Codename Zipper’. Een locatietheaterproductie over oorlog en bevrijding. Groots opgezet met diverse voorstellingen op de Brink in Den Ham. In Vriezenveen is op 5 mei een grote feestelijke bevrijdingsoptocht waarbij vele groepen meedoen. Buurtverenigingen versieren het dorp en maken loopgroepen of wagens. Er doen groepen uit diverse kernen mee aan deze grote Twenterandse optocht. Er zullen militaire voertuigen meedoen en diverse (sport-)verenigingen hebben al medewerking toegezegd. Dit alles eindigt op het Manitobaplein waar een bevrijdingsconcert zal worden gegeven. Het plein dat vernoemd is naar de Manitoba dragoons, de Canadese bevrijders die Vriezenveen hebben bevrijd. Kortom feest dus! Zomaar twee voorbeelden waar een hele dorpskern mee druk is en aan mee doet.
Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Dat wil de VVD benadrukken en we zijn dan ook voor duurzame bewaking van die vrijheid. Daar kan iedereen zijn steentje aan bijdragen. Vrijheid is niet exclusief voor een bepaalde groep maar moet gelden voor iedereen in dit land. Laat elkaar in zijn of haar waarde en stigmatiseer niet. Dat zijn kernwaarden waar de VVD voor wil staan.
Op- 4 mei zal er dit jaar ook extra aandacht zijn voor hen die voor onze vrijheid hebben gevochten. Als militair of als burger in het verzet of anders. De slachtoffers liggen op de begraafplaats en staan op het monument. Laten we hier ook aandacht voor hebben.
Ook in Twenterand moeten we elkaar de ruimte willen geven om zich te kunnen ontplooien en leven zoals men wil. Ook wij hebben in onze kernen mensen zeer divers pluimage of geloof of ras. Met elkaar maken we er een mooie ‘samen-leving van. De VVD verwacht dat wij met elkaar dit jaar met vreugde en besef 75 jaar vrijheid kunnen vieren.
Namens de VVD Twenterand,
Erik Kobes