De Boer Op

Voedselverspilling

week 33 -2019

“Als bijen uitsterven volgt de mens binnen vier jaar”, aldus de groot wetenschapper Albert Einstein (1879 – 1955). Op ons akkerbouwbedrijf de Akkerhoeve, te Dedemsvaart, hebben we dit jaar de akkerranden ingezaaid met een bloemenmengsel. Deze mengsels kleuren niet alleen het landschap maar hebben ook een positief effect op de aanwezigheid van insecten, vlinders en bijen.


Beste lezers, ondanks dat de gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw vaak aangewezen worden als de veroorzakers van de bijensterfte kan ik u geruststellen: op onze bloemrijke akkerranden
vliegen de vlinders en bijen van bloem naar bloem. Het is een lust voor het oog om te zien hoeveel insecten er zijn en hopelijk nog lang zullen blijven.
We leven op onze aarde met steeds meer mensen die allemaal een welvarend leven willen hebben. Volgens de wetenschap lijdt dat tot de opwarming van de aarde met alle gevolgen van dien. Einstein
heeft 100 jaar terug gewaarschuwd voor de bijensterfte. Laten we proberen, ieder voor zich, een steentje bij te dragen aan deze bedreigingen te biggen bij onszelf.
Een goed voorbeeld: geen eten meer weggooien. Dat is goed voor de aarde en voor uw eigen portemonnee.

Jan Schuttert