Op het Twente'randje'

Verkeersveiligheid: Wij zelf aan zet

Onlangs een vergadering over de verkeers(on)veiligheid in Overijssel. Toch wel schrikken dat juist in onze provincie het aantal verkeersdoden en de verkeersgewonden weer behoorlijk stijgt. Ligt dat nu aan onze wegen en de N-wegen in het bijzonder? Niets is
minder waar! De meeste ongelukken in het verkeer ontstaan door ons eigen gedrag! Verkeer is mensenwerk. Daarom
kunnen wij allen als verkeersdeelnemer een steentje bijdragen aan veiligheid in het verkeer. Iedere dag opnieuw. Het begint bij ons zelf als weggebruiker.

Dat geldt ook voor Twenterand. Beslist niet de onveiligste gemeente, maar toch in de periode 2015-2018 tien doden en 110 verkeersslachtoffers met letsel. En 85% van die doden en gewonden is nagenoeg gelijk verdeeld over de leeftijden 25-59 jaar en 60 jaar en ouder.

Snelheid, afleiding en rijden onder invloed zijn de grote boosdoeners. Zeker in onze woonwijken zorgt dit voor onveilige situaties en is dit iets waar bewoners zich steeds meer zorgen over maken. Denk je eens in wat het effect is als iedereen zich veiliger gedraagt onderweg. Als iedereen zijn smartphone opbergt tijdens het rijden, als iedereen elkaar de ruimte geeft, als iedereen zijn licht aanzet. Voor elke individuele weggebruiker een kleine moeite, maar het levert een directe bijdrage aan de verkeersveiligheid als we dit allemaal doen.

Laten wij allemaal als verkeersdeelnemers, of je nou voetganger, fietser, automobilist of een scootmobiel-rijder bent, bijdragen aan een veilig verkeer. Iedere dag weer zodra wij deur uit stappen. Dat kan al door uit te kijken bij het oversteken, je hand uit te steken bij het afslaan, rustig door de woonwijk te rijden en ga zo maar door. Dan kan iedereen veiliger over straat en komt iedereen weer veilig thuis.

Lees De Toren & De Toren van Twenterand online.Weer