Op het Twente'randje'

Top 2000
Aan het eind van het jaar begint het altijd weer te kriebelen… Langzaam wordt de spanning opgebouwd in de stemweek en vanaf kerst gaat het dan echt los: de Top 2000. Begin december buigt iedereen zich weer over zijn of haar eigen arbitraire lijstje om het vervolgens met de rest van de wereld te delen. Ga je voor je persoonlijke favorieten of voor een voorspelling van de top 30? Komen er alleen evergreens in je lijstje voor of is er ruimte voor nieuwe ontdekkingen? Of ga je toch voor een themalijstje: alleen vrouwen (want die staan er toch veel te weinig in), liedjes van Nederlandse bodem, singer-songwriter, Songfestivalnummers of protestsongs?
Voor mijn veertigste verjaardag heb ik een platenspeler gekregen. Het hele jaar door het ultieme  Top 2000-gevoel, muziek zoals muziek bedoeld is. Mijn lijstje bestaat dit jaar dan ook uit liedjes die ik zelf op vinyl heb. Muziek die het waard is om op een platenspeler gedraaid te worden. Liedjes met een verhaal, die nog mooier worden op een krakende platenspeler. Van de melancholische teksten van Boudewijn de Groot tot het rauwe relaxte geluid van de Teskey Brothers, muziek om even lekker voor te gaan zitten.
En dan is het zover, de laatste dagen van het jaar, een week lang ouwehoeren over de lijst der lijsten. Matthijs en Leo die ons elke dag voorzien van schitterende achtergrondverhalen, lijstduwers en vermakelijke quizvragen. Rijen mensen die uren wachten om een half uurtje feest te mogen vieren in het Top 2000-café. Het allermooiste van de Top 2000? Voor één week draait het eens niet om de verschillen, maar is het de muziek die verbroedert.

Lees De Toren & De Toren van Twenterand online.Weer