De Boer Op

SneeuwvrijTerwijl alles buiten deed alsof het al lente was, waarschuwden de weermannen en vrouwen ons voor ijzige koude en sneeuwjachten. Echte winter is hier op het erf een hele klus erbij. In lenteachtige taferelen gingen we hier daarom direct met man en macht aan de slag. Goede zorg voor het vee is altijd aan de orde van de dag, maar nu vroeg het veel extra’s: drinkwaterverwarming checken, provisorisch extra isolatie aanbrengen, kieren en spleten dichtstoppen, extra stro in de hokken, voer alvast klaar zetten voor twee weken en waar ligt ook alweer de warmtelamp?

De sneeuwjacht kwam en leverde een erf bezaaid met sneeuwduinen en stallen vol met sneeuw. Met de trekker maakten we het erf en pad naar de weg weer begaanbaar en met de bladblazer werkten we de sneeuw de stal uit.

De strenge vorst kwam. Het harde werken had z’n resultaat. Het vee stond er goed verzorgd bij. De dieren hadden voldoende drinkwater, voer en warmte. Ondanks de barre omstandigheden.

Vanuit de oude boerderij genoten we van het werkelijk schitterend besneeuwde uitzicht en de vele vogeltjes op de nog even snel neergezette voerplank voor het raam. En hoorden een drup. En nog één. En…

De sneeuw bleek zich ook binnenhuis onder de nok van de pannen te hebben genesteld en zocht zich verwarmd als water een weg door het plafond naar beneden. Een zoon verzuchte: ‘waarom wonen we ook niet in een normaal huis?’ en hielp met frisse tegenzin sneeuwruimen in de krochten van de oude boerderij. Op hoop van zegen. Als de dooi invalt zullen we weten of ook die klus de moeite waard is geweest.

In de krant lees ik dat steeds meer mensen op het platteland willen wonen en ik vraag me af of ze weten waar ze aan beginnen.

Als u dit leest, is de wereld weer groen zoals ze een paar weken geleden was. En ruikt het weer naar lente. Op naar een nieuw seizoen. Waarin er op de boerderij ook hard gewerkt moet worden, maar het leven toch een stuk meer ontspannen is en de omgeving geen kerstkaart maar een prachtige zomervakantiekaart is. Daar koos ik voor. De nieuwkomers op ons fraaie platteland ook vermoed ik. Wees gerust, het is alle moeite waard. Nergens mooier wonen.