Op het Twente'randje'

Oud papier

De één gooit het weg, de ander is er blij mee. Tenminste, tot voor kort was dat zo. En dan heb ik het over oud papier.

Verenigingen kwamen langs de deur, of hadden papiercontainers. Dat leverde elk jaar een mooi zakcentje op, waardoor de contributie laag kon blijven. De gemeente was ook blij, want die hoefde geen duur personeel in te (laten) schakelen om dat oud papier op te halen. En de burger was
ook tevreden, want die hoefde minder te betalen aan het ophalen van huisafval en hield er als bonus het prettige gevoel aan over het plaatselijke verenigingsleven te steunen.

Maar nu de harde realiteit. Het kan niet meer uit. China wil ons oude papier niet meer hebben, en het oud papier is te vaak vervuild, zoals luiers, verfblikken, schuimplastic, plantenbakken. Tot overmaat van ramp: te veel karton. Karton is lucht, en levert dus niks op. Karton komt bovendien te vaak van bedrijven en winkels, terwijl die zélf voor de afvoer van hun papier en karton moeten zorgen. De verenigingen mogen namelijk alleen oud papier van de burgers aannemen.

De ene na de andere vereniging geeft er de brui aan. Want je moet er veel tijd insteken, en als dan blijkt dat de kosten hoger zijn dan de opbrengst, dan is het einde verhaal. Toch zijn er gelukkig verenigingen die stug volhouden en hopen op betere tijden.

Hoe kunt u ze helpen? Gooi geen vervuilde pizzadozen, drinkpakken, rommel in de papiercontainers. En als u dan toch uw karton kwijt wilt, beste burger, vouw die dozen dan in elk geval goed dubbel.

Ik weet één ding zeker: in Vroomshoop zal het mannenkoor u dankbaar zijn! Dat heeft vaste containers bij de Larcom en Expert Berkhof en elke eerste zaterdagochtend van de maand
tijdelijke containers op de parkeerplaatsen bij de Jumbo en De Haere.


Lees De Toren & De Toren van Twenterand online.Weer