Op het Twente'randje'

Oorlogsverhalen in en rond Den Ham

Veel verenigingen en organisaties zijn al lang bezig met de voorbereiding van festiviteiten rond de viering van 75 jaar bevrijding voor jong en oud. De bevrijding van de gemeente Twenterand vond plaats op 5 en 6 april 1945. Zowel op zaterdag 4 april, in ieder geval in Vriezenveen, als natuurlijk op 4 mei (dodenherdenking) en 5 mei zijn er vele activiteiten in de kernen van Twenterand.
In Den Ham in het bijzonder worden door de Stichting ‘Hej ’t al eheurd’ onder de ‘Codename Zipper’ oorlogsverhalen die zich in Den Ham hebben afgespeeld, in beeld en geluid voor het voetlicht gebracht. En dat in het hart van Den Ham op de Brink en op het plein met tuin bij de Hervormde Kerk. Noteer die data in de agenda: 2, 6, 7, 8 en 9 mei aanstaande. Deze stichting is een unieke samenwerking van een aantal toonaangevende verenigingen en stichtingen In Den Ham. Ik durf nu al te zeggen op basis van wat ik heb gezien en gehoord, een fantastisch evenement.Wat heeft de bezetting betekend en hoe wordt de bevrijding beleefd? Henk Pool heeft het zo mooi verwoord in zijn gedicht April ’45 – ’95. Enkele strofen laat ik hieronder volgen.
Krap vief jaar noa de bezetting,kwam’n Vroomshoop en ’n Ham wier vriej.Toen veul van oons of de ketting,Wiej belèèft det noe vanniej
Het dreunt en davert deur de stroaten,Nooit is lawaai zó graag ‘eheurd.          De mèènsen zint kats oet’eloaten,Want kiekt toch ‘s, wat noe gebeurt!De Canadezen zint in antocht,Of he’j dee tanks nog neet ‘eheurd?Het liekt een bettie op een optocht,Den beide dörpen wier ópfleurt.
……………. En hij besluit:
Loa’w blieven danken veur de vredeEn helpen wee wödt onderdrukt,Met road en doad én met de bede,Dat toch de vredespoging’n lukt.
Wel meer actueel kan het niet!
Hans van Ronkel