Op het Twente'randje'

Hoop doet leven

 Wie had dat kunnen dromen, een jaar geleden... We wensten elkaar een gelukkig, zalig, of gezegend 2020. We keken vol verwachting het nieuwe jaar in. Hopend op nóg betere tijden. Maar de jaarwisseling was zeker niet hoopvol. Een vader en zijn zoontje kwamen om toen ze vastzaten in een lift bij een brand in een flat, meer dan 20 doden in Darfur, een gevangenisoproer in Mexico met 16 doden, veel geweld in Nederland rondom de jaarwisseling, ook weer veel oogletsel, 21 doden door noodweer in Jakarta. In de categorie kleiner leed: 17000 huishoudens in Sittard zonder stroom en Michael van Gerwen grijpt naast de wereldtitel darts.

En toch gingen de meesten van ons opgewekt het nieuwe jaar in. Voor het eerst in 50 jaar werden er geen moorden gepleegd in de eerste twee weken van 2020! We keken uit naar het Eurovisie Songfestival in Rotterdam, het Europees Kampioenschap voetbal, de Formule-1 in Zandvoort, de Olympische Spelen in Tokio. Het was het jaar waarin Nederland 75 jaar vrijheid zou vieren. En corona is een populair biermerk uit Mexico.

Maar toen kwamen er vage berichten uit China over een mysterieus virus, en zagen we hoe monsterlijk snel de Chinezen ziekenhuizen uit de grond stampten. We hoorden over de grote problemen in Noord-Italië en nog steeds was het een ver-van-mijn-bedshow. Totdat ook hier alles tot stilstand kwam, behalve dan het hamsteren van wc-papier. Irma Sluis werd een nationale beroemdheid. Op 15 maart ging Nederland op slot. Maanden van hoop en vrees volgden.

Morgen is het zover, dan beginnen we aan 2021. Opnieuw kijken we hoopvol het nieuwe jaar in. Vinden we de sleutel om de deuren naar de toekomst weer te openen? De sleutel naar een werkend vaccin? De sleutel naar een leven in vrijheid. Hoop doet leven. Ook in 2021. Ik wens u een goed begin, een jaar geheel naar uw zin, zonder corona erin.