Politie wijkteam Hardenberg

Hennepkwekerij

 

Van de week kregen de collega’s de melding dat er bij een bepaald pand in een flat in Hardenberg wel erg veel storing in de elektra zat. Na enig onderzoek kwamen de collega’s erachter dat er vermoedelijk een hennepkwekerij in een van de woningen zat. Bij controle in de woning troffen de collega’s in twee kamers in totaal 250 hennepplanten aan.

De bewoners werden aangehouden door de collega’s.

In de eerste plaats is een hennepkwekerij erg gevaarlijk voor de bewoners zelf. De kans op koolmonoxide vergiftiging is aanwezig als de afvoer van lucht niet voldoet. En die kans is aanwezig want een kweker wil niet verraden worden door de geur van zijn kwekerij.

Daarnaast was er in deze casus sprake van niet goed aangelegde elektra. Een aantal draden waren al gesmolten en de stoppen waren heet. De kans op kortsluiting en dus ook brand was zeer groot.

De bewoners zijn vaak kwetsbare mensen die veelal in de schulden zitten of op een andere manier in een kwetsbare situatie en worden geronseld om een kwekerij te beginnen. Achter een hennepkwekerij zit vaak een georganiseerde groep die bewoners afscheept met een beetje geld en zelf de grote winst opstrijken.

Maar voor de bewoners zijn de gevolgen groot. Er volgt een strafrechtelijk onderzoek. Je komt vast te zitten in een politiecel. Er worden verhoren gedaan. Je telefoon wordt helemaal leeg getrokken en de informatie geanalyseerd.  Er wordt gekeken naar ontneming van winst door eerdere oogsten. Dus alles wat waarde heeft zoals je auto bijvoorbeeld kan in beslag genomen worden. Daarnaast heeft de woningbouw een hennep regel in het huurcontact staan. Dit komt erop neer dat als je een hennepkwekerij in je woning hebt de huur per direct opgezegd wordt. Dus ben je dakloos.

Allerlei redenen dus om geen kwekerij in je woning te (laten) bouwen.

Als je als buren ziet dat je buurman of vrouw met grote platen het huis in loopt of veel isolatiemateriaal en er na een verbouwing een zoet weeïge lucht hangt rond de woning, je het geluid hoort van zoemen van de afzuiging of ventilatoren of ziet dat ramen afgeplakt zijn dan kun je melding doen. Melding doen kan via het nummer 0900-8844 of anoniem via 0800-7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl Samen houden we de buurt veilig!

Deze column is geschreven door Wim Jongsma, Wijkteam Noord.