Politie wijkteam Hardenberg

Handhaven avondklok

 


Sinds een aantal weken hebben we een avondklok in Nederland. Ongekend voor ons land en een ingrijpende maatregel. De eerste dagen na het ingaan van de avondklok was het onrustig in Nederland en vonden er ongeregeldheden en rellen plaats in meerdere steden van ons land. Inmiddels is gelukkig de rust weer gekeerd.

De komende weken hebben we in ieder geval nog te maken met de avondklok. Mijn collega Irene schreef hier onlangs ook nog over. We zijn nu een paar weken verder en in ons werkgebied zijn inmiddels de nodige bekeuringen gegeven voor het niet naleven van deze maatregel. Hoe ziet dat er in de praktijk uit?

 

Een voorbeeld van afgelopen week tijdens de nachtdienst. Het was rond 01.45 uur en we reden in ons werkgebied. Het was erg rustig op straat wat je ook zou en mocht verwachten tijdens de avondklok. We hadden al een melding gehad van geluidsoverlast en waren daar aan de deur gegaan. De (alleenstaande) bewoner hield zich duidelijk niet aan de regels want hij had 3 gasten op bezoek waar slechts 1 gast is toegestaan. Ook de anderhalve meter regel werd niet in acht genomen. In dit geval betrof het volwassen jongeren die we ook niet naar huis konden sturen aangezien er een avondklok van kracht is. De bewoner hebben we een politiewaarschuwing gegeven voor het bezoek dat hij had en een officiële waarschuwing voor de geluidsoverlast die werd veroorzaakt. Dat was natuurlijk ook helemaal niet handig van hem om geluidsoverlast te veroorzaken. Hierdoor kreeg hij uiteindelijk ons aan de deur. De waarschuwingen worden vastgelegd in ons systeem en blijven op naam van de bewoner staan. Bij een volgende controle van deze persoons- adresgegevens komt deze informatie meteen naar voren en dat heeft dan dus ook meteen consequenties.  Een volgende keer volgt onvermijdelijk een Proces-Verbaal. Een gewaarschuwd mens….

 

Zoals gezegd reden we rond in ons werkgebied en surveilleerden we bij een recreatieplas in de gemeente Hardenberg. Wij zagen daar op een parkeerplaats 2 campers staan. Toen we dichterbij kwamen zagen we een vuurtje branden tussen de 2 campers in en vervolgens zagen we 2 personen zitten bij het kampvuurtje (het was wel bitterkoud zo zitten in de sneeuw). In dit geval betrof het geen jongeren maar personen van middelbare leeftijd. We spraken de beide personen aan en confronteerden hen met de situatie. De volgend overtredingen werden namelijk gepleegd: wildkamperen, aanwezig zijn in het bos na zonsondergang, stoken van een open vuur in het bos, alcohol drinken op de openbare weg (er stond een aangebroken fles wijn en 2 wijnglazen) overtreding van de avondklok en 1 van de personen kon zich niet legitimeren. Een behoorlijke optelsom zou ik zo zeggen en dus niet erg slim en handig van deze personen. De gevolgen waren onvermijdelijk en we hebben Proces-Verbaal opgemaakt. Niet alles is zwart/wit voor ons en we zijn niet te beroerd om te waarschuwen of te bekeuren als dat nodig is. In dit geval was een bekeuring duidelijk op zijn plaats. Dit zijn voorbeelden van afgelopen week tijdens een doordeweekse nachtdienst en wij begrijpen dat men op zoek is naar afleiding en gezelligheid. Dit geldt voor ons allemaal. Echter hebben de regels een doel en hebben wij als politie de taak die te handhaven. Wees verstandig en houd je aan de regels. Ze zijn er niet voor niets……