Op het Twente'randje'

Expeditie Vrijheid

Vandaag wordt in theater De Reggehof in Goor het educatieve programma Expeditie Vrijheid gepresenteerd. Dit project is ontwikkeld door het Historisch Centrum Overijssel in samenwerking met een aantal Overijsselse basisscholen om stil te staan bij de viering van 75 jaar vrijheid in Overijssel. In het project gaan leerlingen op expeditie door zowel het algemeen bekende oorlogsverleden als het oorlogsverleden van hun eigen dorp en omgeving.

Steeds vaker duikt de vraag op of dat nog nodig is, dat stilstaan bij het verleden, we leven toch in het heden? Jammer genoeg wordt regelmatig pijnlijk duidelijk dat we deze kennis van het verleden nodig hebben om te snappen wat onze vrijheid van vandaag waard is. Wanneer een voetbalcommentator “Sieg heil!” door de studio roept (omdat hij een Duitse voetbaltrainer verkeerd heeft verstaan), een woordvoerder van boze boeren hun situatie vergelijkt met die van vervolgde joden en pro-zwartepietdemonstranten Leeuwarden volplakken met posters waar hakenkruisen op staan, lijkt het hard nodig om ons historisch besef wat op te poetsen. De naweeën van de Tweede Wereldoorlog worden in sommige families nog steeds gevoeld. De heldendaad van de piloot Les Knight die Den Ham aan een ramp hielp ontsnappen mag bijvoorbeeld nooit vergeten worden. De namen op herdenkingsmonumenten en Stolpersteine en hun verhalen verdienen het om herinnerd te worden.
Breng eens een bezoek aan het ereveld in Holten, het Memorymuseum in Nijverdal, voormalig kamp Westerbork of misschien wel een concentratiekamp als Auschwitz. Verdiep je in de verhalen, dichtbij of ver weg. Zo mogen we erachter komen waar onze vrijheid vandaan komt en wat deze vrijheid waard is.
Expeditie Vrijheid, een eeuwigdurende zoektocht naar wat onze vrijheid waard is…

Erik Schutmaat