RAAD dichterbij

En nu weer door

 


Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de verkiezingsuitslag viel voor GroenLinks tegen. Het heeft weinig zin om daar om heen te draaien. We moeten lessen trekken en door. We hebben een campagne gevoerd maar wel met de handrem erop. Het liefst gaan we in gesprek met mensen, dat kon natuurlijk niet. Digitaal kan veel maar het heeft niet hetzelfde campagnegevoel. Maar de uitslag heeft onze motivatie alleen niet geschaad. In tegendeel.

We hebben wel snel de knop omgezet. Er is nog een jaar te gaan tot de gemeenteraadsverkiezingen en er moet dus veel gedaan worden! Een nieuw programma, kandidaatstelling en een knallend campagneplan. Mocht je trouwens ideeën voor de gemeentepolitiek hebben dan is dit het moment om het te delen. Alle partijen gaan nu ongeveer aan de slag met hun programma’s. Met grote zekerheid kunnen we zeggen dat alle partijen heel graag input ontvangen. Als GroenLinks gaan we nog een mooi plan bedenken hoe we zo veel mogelijk ideeën kunnen ophalen, maar daarover wellicht later meer.

Bij GroenLinks Hardenberg zit zo veel energie om onze gemeente mooier en groener te maken. Dat betekent soms ook dat je wat alleen lijkt te staan. Zo bij de uitbreiding van slachterij Plukon in Dedemsvaart. Voor GroenLinks waren er te veel zorgen over geluid, overlast, verkeer en gezondheid om voor te kunnen stemmen. De omwonenden hebben duidelijk laten weten wat zij van de plannen vonden. Daar zijn we ze zeer dankbaar voor. De kaders waar de slachterij aan moet voldoen zullen naar verwachting van GroenLinks niet gehaald worden. Al hopen we natuurlijk, ook voor de omwonenden, dat we ongelijk hebben. Aan het einde van de besluitvorming stemde alleen GroenLinks tegen. Maar zoals de wethouder in de behandeling zei: ‘’Dat mensen principieel een andere opvatting hebben dat is ook het mooie van dit land’’. Dat is natuurlijk ook gewoon waar.

In Hardenberg hebben we in de Raad verschillende opvattingen, in Den Haag hebben we dat ook. Ik moet wel vaststellen dat we er in Hardenberg wat relaxter mee omgaan. We hebben in Hardenberg een super jonge fractie en één van de gedeelde drijfveren is om anderen ook enthousiast te maken over de politiek. Om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen zich betrokken voelen bij de (lokale) politiek. Het was zo mooi geweest als de landelijke politiek dat ook wat meer zou uitstralen. Te vaak horen we dat politiek achterbaks is. En met de manier waarop de formatie gaat is dat zelfs slecht te weerleggen. Als we zo doorgaan heeft de politiek straks een imagoprobleem van hier tot daar.  Een betrouwbare, eerlijke en transparante politiek. Het klinkt zo vanzelfsprekend maar we moeten er echt voor staan.

Een wake-up call. Zo zien we de gebeurtenissen van de laatste tijd. Als GroenLinks moeten we zorgen dat we na deze dip straks sterker dan ooit terugkomen. Met een stevig groen en links verhaal. Niet om zaken heen draaien en goed uitleggen waarom we ergens voor of tegen zijn. Aan de inwoners van de gemeente doe ik ook een oproep. Stel je vragen aan je volksvertegenwoordigers. We zijn er voor jullie en het is zo belangrijk om input, twijfels of kritiek te horen.

Zoals gezegd; aan onze motivatie gaat het niet liggen. Voor onze gemeente, voor durf, voor visie, voor klimaatbeleid, gelijkheid en een eerlijke overheid. We hebben er zin in!