Vizier op Twenterand

Eerlijkheid duurt het langst

“Warumme gunt jullie die leu nie wat?”Een recent meermaals gestelde vraag. Een vraag ook die eigenlijk best logisch is vanuit de richting waaruit deze gesteld werd (een goede bekende in die kwestie). Iemand iets gunnen en tegelijkertijd politiek correct zijn is echter niet altijd makkelijk. Sterker nog; soms strookt dat voor geen meter. Op gevoel en emotie kan nou eenmaal geen politiek bedreven worden. Als we dat zouden gaan doen met elkaar zou het een mooi zooitje worden en zal de één bevoordeeld worden ten opzichte van een ander.
Dat gaan we bij GemeenteBelangen Twenterand dus niet doen. Maar dat betekent niet dat we geen begrip hebben voor de emoties die soms hoog oplopen. Binnen onze fractie hebben we het hier regelmatig over. De wederkerende strekking gaat dan vaak over de beeldvorming. Want waar win je nu het meest mee? Een individu en/of bedrijf voor de bühne bevoorrechten, zodat we voor eventjes voor die mensen de vedettes van het politieke speelveld zijn of doen waar we voor staan? Wij kiezen voor het laatste; doen wat we gezamenlijk in de gemeenteraad hebben afgesproken en binnen die kaders proberen het maximale voor de inwoners te realiseren.
De moeilijkheidsgraad hierin is behoorlijk hoog, want ga er als gemiddeld politiek geïnteresseerde burger maar aanstaan; wanneer mag iets wel en wanneer niet en wanneer is dat dan besloten en waarom? Binnen GBT zitten de volksvertegenwoordigers die sinds de laatste verkiezingen onderdeel van de raad uitmaken geregeld met de oren te klapperen als de geroutineerde fractiegenoten bijvoorbeeld een besluit uit de eind jaren negentig of later aanhalen die op een specifiek onderwerp nog steeds van toepassing is. Je moet het maar net even weten. Daarom blijft GBT hameren op duidelijkheid en uitvoering van beleid binnen de kaders die we zelf (lees de gemeenteraad) hebben gesteld.
Om nog maar te zwijgen over zaken waarbij de politiek geen partij is. Noem het gevoelige dossier over d’ Oale Bouw. Unaniem is de raad van mening dat we alles moeten doen wat binnen het bereik van zowel college als raad ligt om deze mensen bij te staan. Termen als optimaal en maximaal passeren hierin met grote regelmaat de revue. Ondanks dat we hier niet over gaan is het wel mooi dat het eenieder wat doet. GBT heeft achter de schermen haar beste beentje voorgezet en bewoners voorzien van advies. Ook andere fracties zetten zich wellicht in voor deze bewoners die soms de wanhoop nabij zijn. We mogen er dus wel iets van vinden, maar via de officiële wegen kunnen we er helaas niets mee. Roepen dat we het wel gaan regelen heeft daarom geen zin, dat schept slechts valse verwachtingen. Waar mogelijk adviseren en meedenken kunnen we wel en dat zullen we zeker blijven doen.
Het beste beentje voorzetten en eerlijk zijn verwachten we ook van de nieuwe burgemeester die we in 2020 in Twenterand gaan krijgen. “De gemeente Twenterand zoekt een burgemeester die betrouwbaar, verbindend, eerlijk, betrokken, aanspreekbaar en zichtbaar is en trots is om burgemeester van onze gemeente te zijn!” is immers niet voor niets één van de punten uit de profielschets voor de nieuwe burgervader. We hebben er alle vertrouwen in dat de nieuwe burgemeester zich net als GemeenteBelangen Twenterand vol in gaat zetten voor ‘die leu’, eenieder zeker wat gunt, maar bovenal eerlijk en transparant blijft. Dat duurt immers altijd nog het langst.
Gerrald Albersen, volksvertegenwoordiger GemeenteBelangen Twenterand