Op het Twente'randje'

De scholen zijn weer begonnen…


De spandoeken langs de kant van de weg herinneren ons aan het feit dat de kinderen volgende week weer naar school gaan. De doeken hangen er natuurlijk in de eerste plaats om deze onervaren, enthousiaste en vaak nog ongediplomeerde weggebruikers veilig op de plek van bestemming te krijgen. De schooljeugd wil in deze periode (en natuurlijk ook daarna) graag een beroep doen op uw oplettendheid, vriendelijkheid en (engelen)geduld. Alvast bedankt!

Naast de oproep voor verkeersveiligheid, zijn de spandoeken ook altijd een mooie markering van een nieuw schooljaar. Een boek vol onbeschreven bladzijden dat we weer hoofdstuk voor hoofdstuk mogen vullen. Voor een groot deel weten we natuurlijk wat ons in een schooljaar te wachten staat. Maar als de coronamaanden ons iets geleerd hebben, dan is het wel dat een nieuw jaar ook nieuwe uitdagingen en onverwachte wendingen met zich mee kan brengen. Het onderwijs heeft zich de afgelopen tijd van zijn meest vindingrijke en flexibele kant laten zien. Mooi, maar je moet niet aan  een elastiek blijven trekken totdat de rek eruit is (of zelfs knapt…).

Laat scholen daarom doen waar ze goed in zijn, lesgeven. Elk groot maatschappelijk probleem moet volgens lobbyisten bij de wortel, en dus op de basisschool, aangepakt worden. Het gevolg? Bomvolle roosters waarbij de hoofdvakken onder druk komen te staan en kinderen als slechte lezers en rekenaars van school gaan. De oplossing? Bedenk niet voor elk thema een project, maar leer kinderen om kritische denkers te zijn. Je hoeft de reacties onder een willekeurig Facebookbericht maar te lezen en je ziet hoe belangrijk dat is. Stef Bos verwoordde het onlangs prachtig in deze quote: “Bij het recht om te zeggen wat je denkt, hoort de plicht om te denken over wat je zegt.”

Op naar een veilig en verstandig nieuw schooljaar!

Lees De Toren & De Toren van Twenterand online.Weer