even sToren

De kracht van positief denken..Zondag las ik het verhaal over twee familiebedrijven die noodgedwongen moeten stoppen. De firma Engelen Schoenmode uit Zwolle stopt na 116 jaar en de firma Harbach sport uit Zutphen zelfs na 180 jaar. Stel je eens voor, je bent de negende generatie en onder jouw hoede moet je het faillissement aanvragen van het bedrijf dat opgericht is door je betovergrootvader. Dat doet zeer. Het doet mij zelfs een beetje zeer. Ik heb hun websites bekeken en die waren keurig op orde, prachtige webshops, goede beoordelingen. Ze delfden het onderspit tegen prijsvechters op het internet, las ik.

Ja, ingehaald door de vooruitgang. Vroeger bestelde je af en toe een opruimingsposter, verspreidde je wat advertenties en folders en dat was het. Je concurreerde alleen met je collega-winkeliers in de buurt. Tegenwoordig concurreer je met de hele wereld. Heb je naast de gewone winkel ook een webshop en extra personeel nodig om die te bemannen. En om een beetje zichtbaar te zijn, koop je dure Google-advertenties. Dat zie je zo aan de buitenkant niet. Grote bedrijven zoals Amazon en Zalando worden gesteund door investeerders. Ze kopen goedkoop in, houden de prijs laag en betalen ook nog eens een klap minder belasting. Supermooi voor de consument, natuurlijk, maar wel slecht voor winkelstraten, die worden almaar kaler En omdat er dus nog minder bezoekers komen, je niet hoger kunt prijzen dan je virtuele internetbuurman, krijgt de winkelier het steeds moeilijker. En ja, ga er dan maar eens aanstaan met je schoenenzaak uit de Dorpsstraat. 
Toch zit aan elk nadeel ook een voordeel. Ik word in ieder geval altijd weer blij als ik lees over jonge ondernemers die het toch weer geflikt hebben, toch weer een creatief gaatje in de markt gevonden hebben, iets waarvan je denkt: ‘dat daar nog niemand eerder aan gedacht heeft?’ En precies dat is nu zo interessant aan vooruitgang. De wereld verandert snel, maar voor die creatieve en positief ingestelde ondernemersgeesten is er altijd een plekje.

Rudi Bults