Politie wijkteam Hardenberg

Criminaliteit in cijfers

 

Zoals aan elk begin van een nieuw jaar, kijken wij als politie terug op wat er in het voorgaande jaar in ons werkgebied is gebeurd. We kunnen dit aan de hand van cijfers analyseren, en weten dan ook welke soorten criminaliteit zijn toegenomen of juist afgenomen, en wat hieraan ten grondslag ligt. Zo ben ik op dit moment ook weer bezig een analyse te maken voor mijn wijkteam. Opvallend is de afname van het aantal woninginbraken, dit is waarschijnlijk het gevolg van de coronacrisis, waardoor veel mensen thuis werkten en er dus voor dieven minder gelegenheid is geweest om in te breken. Sommige cijfers zijn veelal te verklaren doordat het gaat om een trend in de maatschappij. Denk hierbij aan de online fraude die enorm is toegenomen. Bijna iedereen kent wel de WhatsApp-fraude of de phishing mails, waarbij men probeert mensen te verleiden geld over te maken of inloggegevens door te geven.

Als wij de cijfers goed bekijken is ons gebied een stuk veiliger en daardoor ook leefbaarder geworden. Er blijven natuurlijk altijd zaken die nog beter kunnen.

Daarbij zijn wij ook afhankelijk van de meldingen die wij binnenkrijgen van burgers en/of mensen die getuige of slachtoffer zijn geworden van een misdrijf. Hierdoor kunnen wij een opsporingsonderzoek instellen, waarbij deze informatie cruciaal is.

Het kan zijn dat iemand informatie heeft, maar ook de dader kent en daarom bang is dat deze informatie naar hem/haar te herleiden is. Op zo’n moment kun je ‘Bel Misdaad Anoniem’ bellen. Dit is een meldpunt waar je anoniem informatie kunt doorgeven over criminaliteit. Soms hoor ik wel eens een reactie zoals: “Ik ben toch geen verrader?”. Bedenk dan, wat een ander is overkomen kan ook jou overkomen. Je zou dan toch ook graag willen dat die zaak wordt opgelost. Crimineel gedrag kan ook leiden tot ernstige ongevallen, denk hierbij aan brand in een woning door een hennepkwekerij.

Meldingen zijn dus erg belangrijk, maar ook goede camerabeelden zijn tegenwoordig van essentieel belang om een zaak op te lossen. Zo hebben wij in december, naar aanleiding van meldingen en goede camerabeelden, een persoon aangehouden die mogelijk te linken is aan meer dan 30 inbraken en diefstal van 2 auto’s.

Wist u dat u zich als particulier of ondernemer kunt aanmelden bij “Camera in beeld’, als u beschikt over camera’s die gebruikt kunnen worden bij de oplossing van een misdaad, bijvoorbeeld een woninginbraak. Met deze databank kan de politie nog sneller zien waar in de buurt van een misdaad zich camera’s bevinden, die mogelijk beelden van de dader hebben. Hierdoor kunnen daders sneller worden gepakt.

Ik ben te volgen op twitter: @POL_HBergWA envia Instagram @wijkagenten_hardenberg


Stephan Lazaroms, wijkagent Hardenberg