Politie wijkteam Hardenberg

Afleiding in verkeer

 


Laatst komt mijn zoon de kamer inlopen. Hij heeft zijn jas aan en staat op het punt om op fiets naar zijn bijbaantje te gaan. Ik hoor hem vragen waar zijn oordopjes zijn. Op dat moment denk ik terug aan mijn dienst net voor de kerstdagen.

 Ik heb een nachtdienst als Officier van Dienst voor het district IJsselland.  Als ik in dienst kom bel ik mijn collega die ik aflos van de late dienst. Hij staat bij een aanrijding met dodelijke afloop en vraagt mij ter plaatse te komen omdat dit incident net gebeurd is en de afwikkeling een deel van de nacht gaat kosten.

Het blijkt te gaan om een aanrijding tussen een trein en een jonge fietser. Helaas is de jonge fietser overleden. Terwijl ik naar de plaats van het incident rijd bedenkt ik me hoe triest het is om net voor de dagen dat je samen moet zijn met je gezin en familie een bericht te krijgen dat een geliefde is overleden.

 Ter plaatse heerst een verslagen indruk. Alle onderdelen die ter plaatse moeten komen zijn er. Denk aan de forensische opsporing die het plaats van incident in kaart brengt, de tactische opsporing, pro rail en een forensisch gespecialiseerd bedrijf voor ver voer van overleden slachtoffers. 

Bij controle van het slachtoffer wordt er geen id kaart gevonden. Gelukkig kunnen we via de telefoon van het slachtoffer wel bij een naam komen.

Er bieden zich collega ś aan om het slecht nieuws gesprek te gaan voeren. Dit is echt een van de meeste zware taken die er is. Ouders vertellen dat hun kind niet meer leeft!

 Ter plaatse hangt een camera. We kunnen de beelden door de tactische opsporing laten uitkijken. Daaruit blijkt de toedracht. De lampen staan op rood en de bomen naar beneden. Er komt een lange goederentrein met containers van links naar rechts aan rijden. Intussen nadert de fietser de spoorwegovergang. De trein rijdt op het spoor het dichtst bij de fietser. Vervolgens is te zien dat de fietser via de andere wegzijde het spoor oversteekt terwijl de bomen nog gesloten zijn. Doordat de containers het zicht naar rechts ontnemen heeft de fietser de personentrein die van rechts kwam niet aan kunnen zien komen en horen en wordt hij geraakt door deze trein.

 Als het onderzoek ter plaatse en de schouw in het ziekenhuis is afgerond volgt er een debriefing.  Bij de collega ś heerst het gevoel van verdriet voor deze jongen en het gezin wat moet leven met dit verlies

 Ik vraag mijn zoon waar hij de oordoppen voor nodig heeft. Ik hoor hem zeggen dat hij muziek wil luisteren op de fiets naar zijn werk. In mijn hoofd krijg ik weer het beeld van de fietser richting het spoor. Ik leg mijn zoon uit wat ik meegemaakt heb en wat de gevolgen kunnen zijn als je in het verkeer wat mist. Dit begrijpt hij en pakt zijn tas om naar het werk te gaan. Ik roep hem na; Heb je licht op je fiets? Oh ja ik moet nog lampjes regelen hoor ik hem zeggen. Even later zie ik hem vertrekken met lampjes en zonder dopjes.