even sToren

2021


Gelukkig, we zijn eindelijk van dat vreselijke 2020 verlost. Niet dat de narigheid nu over is, zeker niet. Ik ben bang dat we nog een paar zware maanden voor de boeg hebben. Maar, er is hoop, er is een vaccin!

Dat Nederland weken later dan de rest van Europa uit ‘zorgvuldigheidsoverwegingen’ begint met vaccineren, daar heb ik me samen met de meerderheid van Nederland mateloos aan geërgerd. Vooral voor de mensen voor wie het te laat komt, die onnodig besmet raken, of wiens bedrijven alsnog failliet gaan. En hoewel ik niet zo van het wijzen ben, hadden Mark Rutte en Hugo de Jonge dit toch echt anders moeten doen. Aardige gasten hoor, beide, en respect voor hun goede werk. Maar al was het maar voor de bühne geweest, waarom heeft Rutte niet gewoon gezegd: “Op 20 december beginnen we Hugo, zoek jij maar uit hoe?“ Leiding geven bestaat toch vooral uit dat soort besluiten nemen. Nu moet ik wel zeggen dat ik hoop en verwacht dat de heren met de verkiezingen in aantocht, nog een dik vet positief konijn uit hun politieke hoge hoed toveren, waardoor we ze alles weer vergeven. Zo gaat dat namelijk in de politiek. We zullen het zien de komende maanden.

Ik kijk uit naar de rest van dit hoopvolle jaar. Want ik mis de contacten, die kale winkel zonder klanten, dat is niks voor me. Ik merk aan mezelf dat ik er zelfs blij van wordt dat ik onderweg een praatje kan maken met iemand anders die de hond toevallig ook uitlaat. Sociale wezens als we zijn hebben we dat contact met anderen nu eenmaal hard nodig. Nu maar hopen dat 2021 inderdaad brengt wat we ervan verwachten. Afnemende besmettingen, en vaccinaties die eerst tergend langzaam, maar daarna steeds sneller op gang komen. En dan zo rond de zomer terug kunnen naar een normaal leven. Weer samen verjaardagen vieren, eindelijk die buurtbarbecue organiseren, en misschien zelfs voor het eerst weer naar een festival toe. Daar heb ik enorm veel zin in!

Rudi Bults