Afbeelding

Bordjes paasvuur wijzen in Collendoorn de weg

wo 27 maart 2024 Hardenberg

Het is de op een na laatste zaterdag voor Pasen. Met regelmaat rijden auto’s met aanhangers vanaf De Kerkdijk in Collendoorn het land van Berend Bouwhuis op. Aanvoer immers van brandbaar materiaal in de vorm van snoeihout, takkenbossen (geen pallets dus!) voor de paasbult. Het is de traditie van Plaatselijk Belang Collendoorn die hier elk jaar georganiseerd word.

 Op Tweede Paasdag

Wel te verstaan, op 1 april dus. Het is een van de vijf paasvuren die dit jaar in de gemeente Hardenberg vergunning kregen om, met in achtneming van veranderende milieuregels, gehouden te mogen worden. Echte stikstof belemmeringen zijn er niet. En het terrein bevindt zich immers op voldoende afstand van Natura2000-gebied.

Een mooi schouwspel  

Want tijdens die avond om acht uur zal onder de rook van Hardenberg in de buurtschap een groots vuur weer de horizon verlichten. Het zal van veraf te zien zijn. En het is net als het carbidschieten niet zo maar alleen een oud gebruik. Het Paasvuur is een gewoonte, een schouwspel dat vooral voor de Collendoorners een vaste jaarlijkse ontmoeting is. Maar ook voor recreanten en iedereen die het niet kent, is het iets wat je ooit gezien en meegemaakt moet hebben. En waaróm ook? Omdat het al die aanwezigen, veilig en wel rond de brandstape, zo’n mooi gevoel van samenzijn geeft. Voor tijdens een feest als Pasen. 

Collendoorn telt mee als het gaat om traditie

Plaatselijk Belang staat daar elk jaar weer garant voor. Al zo’n 30 tot 40 jaar. Een paar keer ging het Paasvuur niet door, zegt Marry Pullen. Dat was toen vanwege grote droogte en MKZ. Marry maakt deel uit van het enthousiaste team dat verder bestaat uit Herman Schroer, Arjan Otten, Wim Meijerink, Dick Bril, Teun Nijland en Jan Ekkelenkamp. Er is volop werk tijdens de voorafgaande zaterdagen. Taken en activiteiten zoals die keurig verdeeld worden volgens de wijkindeling. Iedereen kent zijn eigen verantwoordelijkheid. Het is met name de klus van Jan die a.s. zaterdag om 16 uur, als al het inbrengen gesloten is, de grote hoop met zijn machine tot een mooie en waardige paasbult weet te vormen. “Hoe hoog ie dan wordt? Dat zien we wel”, zegt het team. “We doen niet mee aan een competitie, we brengen op de top ook niet een ‘gekkigheidje’ met een pop of zo aan. We doen het gewoon op zijn Collendoorns”.

Uitnodiging aan de jeugd

“We hopen vooral op veel aanwezige kinderen. Niet alleen omdat het voor hen ook een happening is. Maar omdat het voor de overlevering belangrijk is. Zij moeten dit ook beleven. Want dit paasgebruik moet tot in lengte van dagen doorgaan. We hopen voor al de toeschouwers dat het mooi weer is die avond van 1 april om acht uur als we tegen die tijd het paasvuur ontsteken. Nee, niet met olie, benzine of andere gevaarlijke stoffen. We brengen rondom de bult een ring van stro aan”, zegt Herman. “En met een gasbrander met een lange arm met de fles op afstand krijgen we op die manier een mooi gelijkmatig het vuur er in”.

Ere wie ere toekomt

En daarna dan? Elke dag er na worden de restanten weer op een bult geschoven en telkens opnieuw van een vlam voorzien. Totdat er na een dag of vijf alleen nog wat as rest. Daarna wordt het terrein weer in oude staat teruggebracht en  weer schoon en wel opgeleverd aan eigenaar Berend Bouwhuis voor zijn welwillendheid. “Dank aan hem vooral dat we telkens weer de grond mogen gebruiken om de traditie in ere te houden”.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding