Afbeelding
Partnerbijdrage

Waarom willen mensen kalkvrij water uit de kraan?

di 23 april 2024 Hardenberg

In Nederland kunnen we altijd beschikken over veilig drinkwater. We hoeven ons hier nooit zorgen te maken of het water dat uit de kraan komt wel veilig is en of we er niet ziek van worden. Als er al iets aan de hand is met het drinkwater dan wordt er onmiddellijk actie ondernomen. Mensen die in het risicogebied wonen wordt geadviseerd om het drinkwater te koken voordat ze het drinken of voor het bereiden van voedsel gebruiken. Wij kunnen ons niet voorstellen dat het ooit anders is. Dat is in andere landen wel anders, zelfs in Europa. Maar wat wel een probleem kan zijn is dat het water vrij hard is. Dat wil zeggen dat er veel kalk in het water zit.

Heb ik een waterontharder nodig?

Je kunt online nakijken hoe hard of zacht het drinkwater in jouw regio is. Dat verschilt per streek, omdat het water op verschillende manieren en uit verschillende bronnen wordt gewonnen. Als je in een regio woont met kalkrijk drinkwater, dan kun je een waterontharder kopen om de hoeveelheid kalk in het water te verminderen. Dit verbetert volgens sommigen de smaak van het water, maar het zorgt er vooral voor dat je huishoudelijke apparaten minder snel slijten. Apparaten die water verwarmen krijgen namelijk last van kalkafzetting op het verwarmingselement. Denk aan je wasmachine, maar ook aan de strijkijzer of de waterkoker. Als het verwarmingselement onder de kalkaanslag zit dan betekent dat meestal het einde van de levensduur. Dit is namelijk een kostbaar onderdeel om te vervangen, waardoor nieuw kopen vaak voordeliger is.

Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder zorgt voor kalkvrij water door de kalk uit het water te filteren zodra het via de waterleiding je huis binnenkomt. De ontkalker wordt direct na de watermeter geplaatst. Zodra je de kraan opendraait stroomt het water door het apparaat en blijft de meeste kalk plakken aan de bolletjes die daarin zitten. Het water dat uiteindelijk in de keuken of de badkamer uit de kraan stroomt bevat daardoor minder kalk. Je merkt daar verder weinig van, het kan hooguit zijn dat het water wat minder snel uit de kraan stroomt, maar het verschil is minimaal. Let er wel op als je een waterontharder koopt dat je die afstemt op je behoefte. In een groot gezin wordt immers meer water gebruikt dan door iemand die alleen woont.

Is kalkvrij water gezonder?

Het is niet ongezond om water te drinken dat relatief veel kalk bevat. We hebben kalk nodig voor gezonde en sterke botten. En in water zit lang niet genoeg om aan die behoefte te voldoen, zelfs als je per dag enkele liters water drinkt. Maar sommige mensen vinden zacht water ook gewoon lekkerder. En omdat verhuizen naar een gebied met zacht water wellicht wat te rigoureus is, kan een waterontharder uitkomst bieden in dat geval.

Afbeelding
Jongeren uit Den Ham helpen Armenië Twenterand 14 uur geleden
Grens Heuvelen Classic op 8 juni
Toerclub H.W.V organiseert toertocht op 8 juni Nieuws Ingezonden 15 uur geleden
Afbeelding
"Een uitvaart moet vooral een waardevolle herinnering creëren" Partnerbijdrage 16 uur geleden
Afbeelding
Kerkdiensten van 9 en 12 mei Kerk 16 uur geleden
Afbeelding
Medische diensten van Hemelvaartsdag 9 mei en 11 en 12 mei Medisch 16 uur geleden